Mądre chińskie kucharki dodają tradycyjnie przed rozpoczęciem smażenia trochę wody na patelnię i pozostawiają resztę wody w pobliżu żeby w razie potrzeby natychmiast schłodzić zbyt wysoką temperaturę. Olej dodają dopiero później. Oczywiście oliwa z oliwek nadaje się również do sałatek. Naturalnie oliwa z oliwek jest wyciskana na zimno i jest jednoznacznie najlepszym olejem, podczas gdy oleje najniższej klasy cenowej są ekstrahowane przy pomocy toksycznych, chemicznych rozpuszczalników. Proszę kupować oliwę z oliwek zawsze w ciemnych butelkach i jeśli to możliwe z ekologicznych upraw.
Olej sezamowy składa się z prawie równych części mono i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 i znosi dobrze lekkie temperatury.
Olej słonecznikowy wyróżnia się na tle innych olejów ponieważ jest bogaty w witaminę E. Ten olej nie powinien być ogrzewany, natomiast doskonale nadaje się do surowych sałatek. Do produkcji zdrowego oleju pieczeniowego uprawia się specjalny rodzaj słoneczników z dużą zawartością kwasów tłuszczowych.
Olej sezamowy składa się z prawie równych części mono i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 i znosi dobrze lekkie temperatury.
Olej słonecznikowy wyróżnia się na tle innych olejów ponieważ jest bogaty w witaminę E. Ten olej nie powinien być ogrzewany, natomiast doskonale nadaje się do surowych sałatek. Do produkcji zdrowego oleju pieczeniowego uprawia się specjalny rodzaj słoneczników z dużą zawartością kwasów tłuszczowych.
Tłuszcz kokosowy składa się głównie z nasyconego tłuszczu, który podczas ogrzewania zachowuje się w sposób najbardziej stabilny, poza tym przechowuje się dobrze w temperaturze pokojowej.
Olej lniany ze swoją wysoką zawartością omega 3 stanowi istotną przeciwwagę do zazwyczaj zwiększonego spożycia omega 6. Proszę przechowywać go zawsze w lodówce (wszystkie oleje powinny być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu) ponieważ szybko jełczeją. Otwarta butelka powinna zostać zużyta w przeciągu dwóch tygodni. Oleju lnianego nie wolno nigdy podgrzewać ale nadaje się bardzo dobrze do sałatek i może być dodawany do ciepłych potraw.
W Niemczech Dr Johanna Budwig prowadziła wiele lat badania nad wpływem tłuszczów i olejów na zdrowie i stała się znana dzięki książkom na temat np. nowotworów "Problem i rozwiązanie". Dowiodła, że olej lniany wzmacnia system immunologiczny, uniemożliwia powstawanie nowotworów oraz obniża cholesterol i nadciśnienie. Dr Budwig odkryła, że silnie wzrasta działanie lecznicze oleju lnianego gdy jest spożywany razem z zawierającymi siarkę białkami. W związku z tym zaleca spożywanie serów , ryb i jaj.
Olej lniany ze swoją wysoką zawartością omega 3 stanowi istotną przeciwwagę do zazwyczaj zwiększonego spożycia omega 6. Proszę przechowywać go zawsze w lodówce (wszystkie oleje powinny być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu) ponieważ szybko jełczeją. Otwarta butelka powinna zostać zużyta w przeciągu dwóch tygodni. Oleju lnianego nie wolno nigdy podgrzewać ale nadaje się bardzo dobrze do sałatek i może być dodawany do ciepłych potraw.
W Niemczech Dr Johanna Budwig prowadziła wiele lat badania nad wpływem tłuszczów i olejów na zdrowie i stała się znana dzięki książkom na temat np. nowotworów "Problem i rozwiązanie". Dowiodła, że olej lniany wzmacnia system immunologiczny, uniemożliwia powstawanie nowotworów oraz obniża cholesterol i nadciśnienie. Dr Budwig odkryła, że silnie wzrasta działanie lecznicze oleju lnianego gdy jest spożywany razem z zawierającymi siarkę białkami. W związku z tym zaleca spożywanie serów , ryb i jaj.
Dzięki swojej przekonywującej krytyce margaryny i rafinowanych olejów roślinnych Dr Budwig naraziła się na wrogość ze strony decydentów zajmujących się gospodarką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz