Firma PROCTOR & GAMBLE w USA wyprodukowała syntetyczny tłuszcz "OLESTRA" i wprowadziła do handlu.
Podniebienie i język odbierają go jako tłuszcz, jednak nie rozkłada się w organizmie i przechodzi niestrawiony do jelit. Nowoczesne hedonistyczne społeczeństwo zorganizowało sobie przyjemność "spożywania bez żalu", w taki sposób, który uniemożliwia absorbcję kalorii z tłuszczów. Przykład "OLESTRY" pokazuje jakie mistrzostwo w dzisiejszych czasach jest w stanie osiągnąć technologia żywności - potrafi zapchać nas produktami spożywczymi zawierającymi tłuszcz, które nie powodują tycia. Mimo tego, podczas rozwoju tego pseudo tłuszczu wystąpiły drobne komplikacje, gdy odkryto, że wywołuje biegunkę. Problem został rozwiązany przez dodanie środka, który opóźnia proces defekacji. O tym wątpliwym produkcie mówi się, że sprzyja zdrowiu ponieważ obniża poziom cholesterolu. Ale czy ten proces jest pozytywny można dyskutować, ponieważ jednocześnie zostaje zaburzone wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach a to już na pewno zdrowe nie jest. Poza tym z badań naukowych jednoznacznie wynika, że organizmu tak łatwo oszukać się nie da i że tak długo pozostaje głodny aż otrzyma wymagane kalorie z tłuszczu.
Współczesne społeczeństwo uwikłane jest w nieporozumienia dotyczące znaczenia tłuszczów w codziennym żywieniu. Tylko niewiele osób dysponuje wystarczającą wiedzą z zakresu tego życiowo ważnego tematu.Prawdopodobnie za brak tej wiedzy przyjdzie nam zapłacić wysoką cenę.
Zawarte w naszym pożywieniu tłuszcze i oleje zaopatrują nas nie tylko w ważne, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K lecz również tworzą podstawy do tworzenia błon komórkowych, hormonów i prostaglandyn, które sterują wszystkimi funkcjami organizmu na poziomie komórki. Nawet do przekształcenia Betakarotenu w witaminę A są wymagane odpowiednie ilości tłuszczu w pożywieniu, ponieważ ważne kwasy żółciowe są wydzielane tylko według ilości spożytego tłuszczu.
Tymczasem wielu specjalistów zaleca jednocześnie odżywianie ubogotłuszczowe aby zapobiec chorobom serca, nowotworom i innym chorobom. zwyrodnieniowym.
Wśród tych specjalistów znajdują się lekarze, przedstawiciele władz rządowych i organizacji służby zdrowia z pozornymi referencjami.
Niedługo po pierwszej wojnie światowej wzrastała drastycznie ilość chorób układu krążenia by w dzisiejszych czasach osiągnąć 40% wszystkich przypadków śmiertelnych w uprzemysłowionym świecie. Prawdziwej przyczyny tych chorób należy upatrywać w stale rosnącym w XX wieku spożyciu margaryn jak również cukru, który w organizmie jest przekształcany w kwasy tłuszczowe.
Przekonanie, że sam tłuszcz prowadzi do chorób serca i nowotworów nie jest istotą sprawy. Właściwe tłuszcze i oleje tworzą niezbędne podstawy do dobrego zdrowia podczas gdy te niewłaściwe prowadzą do chorób.
Współczesne społeczeństwo uwikłane jest w nieporozumienia dotyczące znaczenia tłuszczów w codziennym żywieniu. Tylko niewiele osób dysponuje wystarczającą wiedzą z zakresu tego życiowo ważnego tematu.Prawdopodobnie za brak tej wiedzy przyjdzie nam zapłacić wysoką cenę.
Zawarte w naszym pożywieniu tłuszcze i oleje zaopatrują nas nie tylko w ważne, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K lecz również tworzą podstawy do tworzenia błon komórkowych, hormonów i prostaglandyn, które sterują wszystkimi funkcjami organizmu na poziomie komórki. Nawet do przekształcenia Betakarotenu w witaminę A są wymagane odpowiednie ilości tłuszczu w pożywieniu, ponieważ ważne kwasy żółciowe są wydzielane tylko według ilości spożytego tłuszczu.
Tymczasem wielu specjalistów zaleca jednocześnie odżywianie ubogotłuszczowe aby zapobiec chorobom serca, nowotworom i innym chorobom. zwyrodnieniowym.
Wśród tych specjalistów znajdują się lekarze, przedstawiciele władz rządowych i organizacji służby zdrowia z pozornymi referencjami.
Niedługo po pierwszej wojnie światowej wzrastała drastycznie ilość chorób układu krążenia by w dzisiejszych czasach osiągnąć 40% wszystkich przypadków śmiertelnych w uprzemysłowionym świecie. Prawdziwej przyczyny tych chorób należy upatrywać w stale rosnącym w XX wieku spożyciu margaryn jak również cukru, który w organizmie jest przekształcany w kwasy tłuszczowe.
Przekonanie, że sam tłuszcz prowadzi do chorób serca i nowotworów nie jest istotą sprawy. Właściwe tłuszcze i oleje tworzą niezbędne podstawy do dobrego zdrowia podczas gdy te niewłaściwe prowadzą do chorób.
Setki lat ludzkość potrafiła cenić zalety olejów takich jak z oliwek, lnu i sezamu .
Wszystkie tłuszcze składają się zarówno z nasyconych, mononienasyconych jak również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze zwierzęce zawierają około 50% nasyconych kwasów tłuszczowych i są w temperaturze pokojowej stałe. Oleje roślinne z zimnych stref klimatycznych zawierają większość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i są w temperaturze pokojowej płynne. Natomiast nasycony tłuszcz kokosowy jest w tropiku płynny a w naszym umiarkowanym klimacie stały. Tłuszcz kokosowy był zawsze w strefie tropikalnej ważnym środkiem spożywczym służącym zdrowiu.
Mimo spożywania przez tych ludzi wielu nasyconych kwasów tłuszczowych prawie nie było wśród nich osób chorych na serce natomiast choroby zwyrodnieniowe pojawiły tam dopiero w momencie wprowadzenia cukru i innych oczyszczonych środków spożywczych. Jedna z najważniejszych książek poświęcona temu tematowi napisana została przez Dr Weston A. Price "Nutricion and Physical Degeneration"; (skrócone wydanie "Geferdete Menscheit", wydana przez Albert von Haller).
Tłuszcze dzieli się również według długości łańcuchów ich kwasów tłuszczowych. W maśle i tłuszczu kokosowym występują kwasy tłuszczowe z krótkimi i średnimi łańcuchami podczas gdy mięso wołowe dysponuje głównie długimi łańcuchami kwasów tłuszczowych (również olej rybi i oliwa z oliwek). Zaletą kwasów tłuszczowych z krótkimi i średnimi łańcuchami jest to, że organizm może je bezpośrednio wchłonąć i otrzymać szybką dawkę energii.
Wszystkie tłuszcze składają się zarówno z nasyconych, mononienasyconych jak również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze zwierzęce zawierają około 50% nasyconych kwasów tłuszczowych i są w temperaturze pokojowej stałe. Oleje roślinne z zimnych stref klimatycznych zawierają większość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i są w temperaturze pokojowej płynne. Natomiast nasycony tłuszcz kokosowy jest w tropiku płynny a w naszym umiarkowanym klimacie stały. Tłuszcz kokosowy był zawsze w strefie tropikalnej ważnym środkiem spożywczym służącym zdrowiu.
Mimo spożywania przez tych ludzi wielu nasyconych kwasów tłuszczowych prawie nie było wśród nich osób chorych na serce natomiast choroby zwyrodnieniowe pojawiły tam dopiero w momencie wprowadzenia cukru i innych oczyszczonych środków spożywczych. Jedna z najważniejszych książek poświęcona temu tematowi napisana została przez Dr Weston A. Price "Nutricion and Physical Degeneration"; (skrócone wydanie "Geferdete Menscheit", wydana przez Albert von Haller).
Tłuszcze dzieli się również według długości łańcuchów ich kwasów tłuszczowych. W maśle i tłuszczu kokosowym występują kwasy tłuszczowe z krótkimi i średnimi łańcuchami podczas gdy mięso wołowe dysponuje głównie długimi łańcuchami kwasów tłuszczowych (również olej rybi i oliwa z oliwek). Zaletą kwasów tłuszczowych z krótkimi i średnimi łańcuchami jest to, że organizm może je bezpośrednio wchłonąć i otrzymać szybką dawkę energii.
Kwasy tłuszczowe z krótkimi i średnimi łańcuchami zawarte w maśle i oleju kokosowym, chronią poza tym przed bakteriami, wirusami, infekcjami drożdżowo - grzybicznymi w układzie trawiennym.Wzmacniają system immunologiczny i uniemożliwiają nawet powstawanie nowotworów. Natomiast nadmierne spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych okazało się czynnikiem sprzyjającym powstawaniu nowotworów. Jednak w dzisiejszych czasach ludzie zamiast omega 3 przyjmują za wiele omega 6, które występują w oleju kukurydzianym, słonecznikowym i osetowym. Ta nierównowaga wywołuje stany zapalne, nadciśnienie, nadwagę, osłabia siły odpornościowe i prowadzi nawet do nowotworów. U małych dzieci może się odbić negatywnie na rozwoju systemu nerwowego.
Jajka z gospodarstw ekologicznych zawierają standartowo korzystnie wyważony stosunek 1 : 1 omega 3 do omega 6, podczas gdy jajka z produkcji przemysłowej wykazują przesunięty stosunek aż do 19 części omega 6 w stosunku do jednej części omega 3. Ekologiczna produkcja jajek jest ważniejsza niż w przypadku innych produktów spożywczych. Jaja zawierają nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe lecz również wielonienasycone kwasy olejowe w identycznej proporcji, które są jednocześnie główną częścią składową oliwy z oliwek.
Jaja nie zasłużyły sobie na tak złą reputację i powinniśmy je jadać regularnie. Najzdrowsze są jaja ugotowane na miękko lub pod postacią omleta. Abstrahując od nieodzownego zapotrzebowania na omega 3 nasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do optymalnego wykorzystania wszystkich istotnych kwasów tłuszczowych, dają szybką energię i wzmacniają system immunologiczny. Celowe jest codzienne jedzenia masła z ekologicznych gospodarstw natomiast od margaryn i przetworzonych artykułów spożywczych należy trzymać się z daleka, ponieważ te ostatnie zawierają sztucznie wyprodukowane tłuszcze i oczyszczone oleje. Naturalny tłuszcz kokosowy i mleko kokosowe są dobrym uzupełnieniem masła. Biologicznie wytworzone masło jest dla nas najprostszym źródłem witaminy A. Dalsze możliwości to między innymi ryba, owoce morza, tran z wątroby dorsza jak również wątroba.
Wegetarianie traktują Beta karoten w warzywach jako swoje najważniejsze źródło witaminy A. Jest to dopiero etap wstępny do przekształcenia w witaminę A. Określone choroby jak np. cukrzyca i zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy czynią to przekształcenie ekstremalnie trudnym. Całkiem małe dzieci nie są w stanie w ogóle przekształcić Beta karotenu w wit. A, a starsze tylko częściowo. W każdym przypadku w codziennym pożywieniu potrzebne są wystarczające ilości tłuszczu.
Głównym problemem związanym z olejami wielonienasyconymi jest to, że bardzo łatwo jełczeją gdy są wystawione na szkodliwe wpływy temperatury, światła i tlenu. Ta niestabilność prowadzi do tworzenia wolnych rodników, które bezlitośnie atakują organizm. Dlatego rośnie zapotrzebowanie na wit.E i inne antyoksydanty. Możliwymi konsekwencjami są również inne zdrowotne problemy jak np. proces starzenia zarówno cielesnego jak i umysłowego, artretyzm, reumatyzm, choroba Parkinsona i Alheizmera. Wolne rodniki uszkadzają DNA i dlatego wywołują nowotwory. Nie jest niespodzianką, że medyczne badania ciągle potwierdzają związek między wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi a nowotworami. Kto chciałby z taką świadomością spożywać jeszcze prażone orzeszki i nasiona ?. Gdy wolne rodniki uszkadzają arterie wtedy organizm produkuje cholesterol w celu zlikwidowania szkód.
Cholesterol nie tylko przyczynia się do procesów naprawczych w organizmie lecz również współtworzy ważne do życia hormony i chroni przed chorobami serca i nowotworami. Jest nawet konieczny żeby neuroprzekaźnik - serotonina mogła działać na mózg. Niski wskaźnik serotoniny wywołuje agresję, depresję a nawet skłonności do samobójstw. Cholesterol odgrywa tak ważna rolę w profilaktyce zdrowia, że organizm sam go produkuje. Największą jego część wytwarza wątroba natomiast w 30 - 60% jest przyjmowany z pożywieniem. Ten cholesterol, który produkuje organizm jest poza tym jeszcze zdrowy dla jelit. Zawartość cholesterolu w mleku matki jest bardzo wysoka ponieważ jest wskazany dla rozwoju dziecka. Sam cholesterol nie wywołuje żadnych schorzeń serca, natomiast temperatura i tlen mogą go uszkodzić tak samo jak to się dzieje w przypadku tłuszczu. Utleniony cholesterol rzeczywiście uszkadza tętnice. Ten szkodliwy cholesterol występuje przykładowo w przetworzonych, opakowanych artykułach spożywczych takich jak: mleko w proszku, jaja w proszku, wędzone mięso i ryba względnie w artykułach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, które są poddawane bardzo wysokim temperaturom. Wysoki poziom cholesterolu może oznaczać, że organizm musi być chroniony przed atakiem wolnych rodników lub wskazuje na niedoczynność tarczycy.
Margaryna i inne utwardzone oleje są dla organizmu jeszcze bardziej szkodliwe niż oleje z których powstają. Podczas procesu utwardzania mają miejsce ekstremalne chemiczne zmiany, dokładnie takie same jak podczas smażenia i frytkowania w wysokich temperaturach. Cząsteczki tłuszczu zamiast przyjmować pozycję skrętną taką jak w naturze, przyjmują formę prostą. Są wtedy określane jako kwasy tłuszczowe trans i takie są trucizną dla organizmu, który na nieszczęście ich jako takich nie rozpoznaje i zużywa je tak jakby były normalne. W ten sposób zostają wbudowywane kwasy tłuszczowe trans w struktury organizmu i zaburzają liczne kluczowe funkcje między innymi funkcje tych istotnych kwasów tłuszczowych. Zjawisko to powoduje poważne długotrwałe konsekwencje dla zdrowia i jest jednym z czynników odpowiedzialnych za wzrost chorób zwyrodnieniowych u młodych ludzi.
Jajka z gospodarstw ekologicznych zawierają standartowo korzystnie wyważony stosunek 1 : 1 omega 3 do omega 6, podczas gdy jajka z produkcji przemysłowej wykazują przesunięty stosunek aż do 19 części omega 6 w stosunku do jednej części omega 3. Ekologiczna produkcja jajek jest ważniejsza niż w przypadku innych produktów spożywczych. Jaja zawierają nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe lecz również wielonienasycone kwasy olejowe w identycznej proporcji, które są jednocześnie główną częścią składową oliwy z oliwek.
Jaja nie zasłużyły sobie na tak złą reputację i powinniśmy je jadać regularnie. Najzdrowsze są jaja ugotowane na miękko lub pod postacią omleta. Abstrahując od nieodzownego zapotrzebowania na omega 3 nasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do optymalnego wykorzystania wszystkich istotnych kwasów tłuszczowych, dają szybką energię i wzmacniają system immunologiczny. Celowe jest codzienne jedzenia masła z ekologicznych gospodarstw natomiast od margaryn i przetworzonych artykułów spożywczych należy trzymać się z daleka, ponieważ te ostatnie zawierają sztucznie wyprodukowane tłuszcze i oczyszczone oleje. Naturalny tłuszcz kokosowy i mleko kokosowe są dobrym uzupełnieniem masła. Biologicznie wytworzone masło jest dla nas najprostszym źródłem witaminy A. Dalsze możliwości to między innymi ryba, owoce morza, tran z wątroby dorsza jak również wątroba.
Wegetarianie traktują Beta karoten w warzywach jako swoje najważniejsze źródło witaminy A. Jest to dopiero etap wstępny do przekształcenia w witaminę A. Określone choroby jak np. cukrzyca i zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy czynią to przekształcenie ekstremalnie trudnym. Całkiem małe dzieci nie są w stanie w ogóle przekształcić Beta karotenu w wit. A, a starsze tylko częściowo. W każdym przypadku w codziennym pożywieniu potrzebne są wystarczające ilości tłuszczu.
Głównym problemem związanym z olejami wielonienasyconymi jest to, że bardzo łatwo jełczeją gdy są wystawione na szkodliwe wpływy temperatury, światła i tlenu. Ta niestabilność prowadzi do tworzenia wolnych rodników, które bezlitośnie atakują organizm. Dlatego rośnie zapotrzebowanie na wit.E i inne antyoksydanty. Możliwymi konsekwencjami są również inne zdrowotne problemy jak np. proces starzenia zarówno cielesnego jak i umysłowego, artretyzm, reumatyzm, choroba Parkinsona i Alheizmera. Wolne rodniki uszkadzają DNA i dlatego wywołują nowotwory. Nie jest niespodzianką, że medyczne badania ciągle potwierdzają związek między wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi a nowotworami. Kto chciałby z taką świadomością spożywać jeszcze prażone orzeszki i nasiona ?. Gdy wolne rodniki uszkadzają arterie wtedy organizm produkuje cholesterol w celu zlikwidowania szkód.
Cholesterol nie tylko przyczynia się do procesów naprawczych w organizmie lecz również współtworzy ważne do życia hormony i chroni przed chorobami serca i nowotworami. Jest nawet konieczny żeby neuroprzekaźnik - serotonina mogła działać na mózg. Niski wskaźnik serotoniny wywołuje agresję, depresję a nawet skłonności do samobójstw. Cholesterol odgrywa tak ważna rolę w profilaktyce zdrowia, że organizm sam go produkuje. Największą jego część wytwarza wątroba natomiast w 30 - 60% jest przyjmowany z pożywieniem. Ten cholesterol, który produkuje organizm jest poza tym jeszcze zdrowy dla jelit. Zawartość cholesterolu w mleku matki jest bardzo wysoka ponieważ jest wskazany dla rozwoju dziecka. Sam cholesterol nie wywołuje żadnych schorzeń serca, natomiast temperatura i tlen mogą go uszkodzić tak samo jak to się dzieje w przypadku tłuszczu. Utleniony cholesterol rzeczywiście uszkadza tętnice. Ten szkodliwy cholesterol występuje przykładowo w przetworzonych, opakowanych artykułach spożywczych takich jak: mleko w proszku, jaja w proszku, wędzone mięso i ryba względnie w artykułach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, które są poddawane bardzo wysokim temperaturom. Wysoki poziom cholesterolu może oznaczać, że organizm musi być chroniony przed atakiem wolnych rodników lub wskazuje na niedoczynność tarczycy.
Margaryna i inne utwardzone oleje są dla organizmu jeszcze bardziej szkodliwe niż oleje z których powstają. Podczas procesu utwardzania mają miejsce ekstremalne chemiczne zmiany, dokładnie takie same jak podczas smażenia i frytkowania w wysokich temperaturach. Cząsteczki tłuszczu zamiast przyjmować pozycję skrętną taką jak w naturze, przyjmują formę prostą. Są wtedy określane jako kwasy tłuszczowe trans i takie są trucizną dla organizmu, który na nieszczęście ich jako takich nie rozpoznaje i zużywa je tak jakby były normalne. W ten sposób zostają wbudowywane kwasy tłuszczowe trans w struktury organizmu i zaburzają liczne kluczowe funkcje między innymi funkcje tych istotnych kwasów tłuszczowych. Zjawisko to powoduje poważne długotrwałe konsekwencje dla zdrowia i jest jednym z czynników odpowiedzialnych za wzrost chorób zwyrodnieniowych u młodych ludzi.
Badania dowiodły przyczynowy związek między utwardzonymi tłuszczami a chorobami takimi jak : arterioskleroza, cukrzyca, otyłość, osłabienie systemu immunologicznego, niepłodność, zwyrodnienie układu kostnego a nawet nowotwory. Jako środek ochronny przeciwko tym nienaturalnym tłuszczom i margaryną wzrasta poziom cholesterolu.
Problem z utwardzonymi tłuszczami sięga jeszcze dalej ponieważ ludzie nie są świadomi jaką ilość tej niebezpiecznej substancji w ukrytej formie np. chleba, wypieków i innych gotowych produktów mogą sobie przyswoić. Pije się również homogenizowane mleko z radykalnie zmienionymi cząsteczkami To przyspiesza utlenianie i tłuszcz i cholesterol szybciej staja się zjełczałe. Spożycie tłuszczu wegetarian jest porównywalne z innymi ludźmi, ale ich pożywienie różni udział kwasów tłuszczowych. Dania wegetariańskie zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych natomiast więcej nienasyconego oleju. Spożywają zatem za dużo omega 6 a za mało omega 3 ; w wypadku gdy nie jedzą regularnie oleju lnianego.
Problem z utwardzonymi tłuszczami sięga jeszcze dalej ponieważ ludzie nie są świadomi jaką ilość tej niebezpiecznej substancji w ukrytej formie np. chleba, wypieków i innych gotowych produktów mogą sobie przyswoić. Pije się również homogenizowane mleko z radykalnie zmienionymi cząsteczkami To przyspiesza utlenianie i tłuszcz i cholesterol szybciej staja się zjełczałe. Spożycie tłuszczu wegetarian jest porównywalne z innymi ludźmi, ale ich pożywienie różni udział kwasów tłuszczowych. Dania wegetariańskie zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych natomiast więcej nienasyconego oleju. Spożywają zatem za dużo omega 6 a za mało omega 3 ; w wypadku gdy nie jedzą regularnie oleju lnianego.
Weganie nie spożywają w ogóle pokarmów zwierzęcych i powinni swoje zapotrzebowanie na nasycony tłuszcz, pokrywać tłuszczem kokosowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz