poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Jeśli chcesz oślepnąć jedz rafinowane zboża i cukier

Znalezione obrazy dla zapytania rafinowane zboża i cukier

Dieta bogata w węglowodany, określane jako produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. biały chleb i ryż, ziemniaki, wyroby z białej mąki, cukry i syropy zbożowe, które są szybko trawione i wchłaniane, powodują gwałtowne podniesienie się poziomu cukru we krwi. 

Węglowodany powodujące bardziej stopniowy wzrost i obniżenie poziomu cukru we krwi, mające niski indeks glikemiczny, to gruboziarnisty chleb, ciemny ryż i wyroby z mąki z pełnego przemiału.

Wysokie spożycie węglowodanów, które powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi i następnie spadek, mogą stanowić czynnik ryzyka utraty widzenia centralnego (ostrość niezbędna do czytania, prowadzenia samochodu, rozpoznawania twarzy) wiązanego z procesem starzenia się. Utrata widzenia centralnego jest jednym z pierwszych oznak związanej z wiekiem degeneracji mięśni (AMD), główną przyczyną ślepoty u starszych osób.

Rodzaj zniszczeń powodowanych przez te „szybkie' węglowodany w tkankach oka w wypadku degeneracji mięśni i cukrzycy, może być podobny.

Jak wiadomo, nie ma skutecznej metody na utratę wzroku związaną z wiekiem, więc chociaż jest jeszcze za wcześnie na zalecenie diety niskowęglowodanowej jako diety zapobiegającej temu procesowi, to niewątpliwie zastąpienie „szybkich" węglowodanów całym ziarnem może okazać się wczesną interwencją spowalniającą jej postęp.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta