środa, 19 lipca 2017

Z każdej mąki będzie chleb

Znalezione obrazy dla zapytania Z każdej mąki będzie chleb

Organizacje ekologiczne i Federacja Konsumentów zarzucają producentom żywności, iż używają zbyt wielu środków chemicznych. - Zdrowe jest tylko to, co naturalne - uważa dr Waldemar Fortuna ze Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi "Ekoland".


Wielu konsumentów, widząc na opakowaniu produktu literę "E" i trzycyfrową liczbę rezygnuje z zakupu towaru, w przekonaniu, że nie jest zdrowy, a nawet może szkodzić. Producenci żywności mówią, że dodatki chemiczne zawarte w chlebie, zupach i innych przetworach chronią je przed zepsuciem, atakiem bakterii i owadów. Czy jednak należy dodawać substancje barwiące, związki wzmacniające smak?

Tajemnicze "E"


Pod literą "E" (jak Europa) i trzema cyframi znajdują się grupy substancji dodawanych do produkcji żywności; barwniki są grupą od E 100 do E 180, konserwanty - od E 200 do E 283, przeciwutleniacze - od E 300 do E 322, substancje stabilizujące od E 400 do E 495, substancje zapachowe, zapobiegające zlepianiu się, spienianiu, rozwarstwianiu, np. sosów itp., stanowią grupę od E 500 do E 1500.

Nie wszystkie "E", które są dopuszczone w krajach UE, znajdują się na liście dodatków, zarejestrowanych w naszym kraju. I przeciwnie, zdarza się, że niektóre dopuszczone w Polsce, są zabronione w krajach europejskich.

"E 234" (środki konserwujące) to antybiotyk o nazwie nizyna, który jest stosowny w polskim mleczarstwie od dawna, np. do produkcji serów topionych. Na Zachodzie nieużywany, bo tam bardzo przestrzega się norm czystości.

"E 280"
to kwas priopionowy i jego sole, też konserwant. Zabroniony w innych krajach, bo podejrzewa się, że może powodować nowotwór żołądka. W Polsce jest stosowany masowo w piekarnictwie.

"E 355"
(przeciwutleniacz) to kwas adypinowy. UE go nie stosuje.

W Polsce można dodawać do żywności 10 konserwantów. Do najczęściej używanych należą kwas benzoesowy (E 210) oraz benzoesan sodu (E 211). W większych dawkach może wywoływać bóle głowy, wymioty, alergie. Można go zjadać ok. 0,5 grama dziennie.

Prognozy są czarne

Zachodzi bezpośredni związek między jakością żywności a stanem zdrowia - twierdzą eksperci od żywienia. Wśród zachorowań na nowotwory, jedna trzecia wynika z palenia papierosów, ale w pozostałych przypadkach sami kopiemy sobie grób łyżką i widelcem.

Dr David Rosenthal, były prezes Amerykańskiego Towarzystwa Chorób Nowotworowych, powiedział w wywiadzie dla Reutersa. - Wojnę z nikotynizmem udało nam się wygrać. To samo musimy uczynić z jakością pożywienia.

W ciągu 30 lat w Ameryce produkcja żywności wzrosła o 400 proc. Produkcja konserwantów - chemicznych dodatków do żywności - osiągnęła wartość 7 mld dol. W Polsce prognozy są czarne. Gdy do Polski dotarła moda na odtłuszczone mleko, mleczarnie - zamiast inwestować w skomplikowaną technologię, umożliwiającą produkowanie chudego mleka - zaczęły po prostu rozcieńczać tłuste wodą. Długa jest lista substancji, które mogą szkodzić zdrowiu. Do najbardziej niebezpiecznych konserwantów zalicza się azotyn sodu (saletra). W Polsce dopuszczony jest on wyłącznie w postaci mieszaniny z solą kuchenną, a stosowany jest do peklowania mięsa. Wchłonięcie 1 g azotynu powoduje silne zatrucie organizmu, a 4 g są już dawką śmiertelną.

Nasz chleb powszedni


Wydaje się, że stare powiedzenie "nie z każdej mąki będzie chleb", straciło swoją aktualność. - Mając w zanadrzu proszek z emulgatorem, polepszaczem itd. chleb można upiec nawet z trocin - mówi Jolanta Berkan z Unii Zdrowego Pieczywa.

Co zawiera nasz powszedni bochenek?


Siarczan wapniowy używany jest jako stabilizator do poprawy właściwości miękiszu chleba, aktywacji enzymów i drożdży. Ester kwasu dwuacetylowego stosuje się jako emulgator - rozdyma bułki. Sole sodowe, potasowe, wapniowe sprawiają, że ciasto nie klei się do maszyn. Cysteina jako środek aromatyzujący nadaje skórce rozdętych bułek zapach prawdziwych bułeczek. Cysteinę uzyskuje się ze świńskiej szczeciny.

W Niemczech coraz częściej spotyka się półki sklepowe z produktami żywnościowymi, na których zaznaczono, iż są pod kontrolą akredytowanego laboratorium.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta