środa, 5 lipca 2017

Alergia pokarmowa a dieta rotacyjna

Znalezione obrazy dla zapytania Alergia pokarmowa a dieta rotacyjna

Czy wiesz, jakie rodzaju reakcję pokarmową wywołują u Ciebie poszczególne pokarmy? Czy dieta rotacyjna to dobry wybór?


Obecnie wskazuje się, że wiele stanów chorobowych wynika z różnych reakcji organizmu na pokarmy. Dzięki dostępnym badaniom możesz sprawdzić, jakie przeciwciała są wytwarzane i jak komponować dietę, aby czuć się w pełni sprawnym i radosnym.

Zrozumienie wykazu przeciwciał pokarmowych


Ocena przeciwciał pokarmowych (Food Antibody Assessment – wykonywana przez laboratoria medyczne) dostarcza informacji o dwóch rodzajach alergicznych/odpornościowych odpowiedziach na konkretne składniki diety poprzez pomiar stężenia przeciwciał IgG lub IgE w Twojej krwi. Wynik pozytywny przeciwciał oznacza obecność odpowiedzi alergicznej (IgE) lub nadwrażliwości pokarmowej(IgG) w przeciwieństwie do nietolerancji pokarmowej.Wykaz koncentruje się na wytwarzanych przeciwciałach, choć także inne czynniki będą miały wpływ na rozwój objawów, np.:
*indywidualne „całkowite obciążenie” przemiany materii i zapalne stresory dla układu odpornościowego
*zdolność układu odpornościowego do zapobiegania objawom
*zdolność ścian jelitowych do działania jako efektywna bariera pokarmowych antygenów.

A zatem stopień nasilenia objawów klinicznych może bezpośrednio nie korelować z poziomem krążących przeciwciał. W niektórych przypadkach niskie stężenie przeciwciał może być związane z silną reakcją na pożywienie. Z drugiej strony wysokie stężenie przeciwciał może być obecne pomimo braku widocznych objawów.

IgE jest przeciwciałem, który wskazuje na „klasyczne”, czy też o natychmiastowych objawach, alergie. Odpowiedzi IgE mogą się pojawić po prostu po kilku wystawieniach organizmu na powiązane pożywienie bez względu na to, jak często jest ono spożywane, ale mogą być również wynikiem zwiększonego spożycia pokarmu. Z drugiej strony IgG jest wskaźnikiem dla „opóźnionych” alergii (czasami określanych jako „wrażliwość pokarmowa”). Odpowiedzi IgG pojawiają się bardziej niezależnie od częstotliwości przyjmowania danego pożywienia. Każdy rodzaj pokarmu może wywoływać odpowiedzi IgE lub IgG lub obie jednocześnie.

Klasyczne alergie

Jeśli pokarm powoduje odpowiedź IgE, odnosi się to do klasycznej alergii, która jest ogólnie uważana za stałą (trwałą) przez całe życie. Bez względu na to, jak długo dany pokarm był unikany, reakcja może się ujawnić, kiedy tylko zostanie zjedzony ponownie. Silna odpowiedź odpornościowa IgE może powodować natychmiastowe reakcje takie jak atak astmy, szok anafilaktyczny czy dreszcze, podczas gdy łagodniejsza reakcja IgE może skutkować ostrym bólem głowy, swędzeniem ust czy niejasnym myśleniem. Ze względu na to, że reakcje IgE pojawiają się zwykle w kilka minut po zjedzeniu pokarmu, możesz śledzić reakcje na poszczególne pokarmy. Truskawki, skorupiaki i orzeszki ziemne są dobrze znanymi winowajcami, choć każdy rodzaj pożywienia może powodować odpowiedź IgE.

Opóźnione alergie

Pokarm, który powoduje odpowiedź IgG jest związany z opóźnioną alergią lub wrażliwością, która może pojawiać się cyklicznie w zależności od tego, czy pokarm jest spożywany, czy unikany. Alergie IgG zwykle wynikają ze spożywania zbyt dużej ilości danego pokarmu zbyt często w danym czasie (od tygodni do miesięcy).

Odpowiedzi IgG mogą powodować opóźnione objawy takie jak bóle mięśni i stawów, chroniczny ból głowy i zmęczenie. Ze względu na to, że reakcje IgG często pojawiają się po godzinach lub dniach od spożycia danego pokarmu, mogą być trudne do wykrycia. Reakcje mogą być łagodne lub ostre i mogą prowadzić do chronicznych (długoterminowych) objawów oraz chronicznych zmian degeneracyjnych.

System odpornościowy

Czasami ocena przeciwciał pokarmowych wykazuje wysoki poziom przeciwciał dla pokarmu, który, w Twoim przekonaniu, nie powoduje żadnych problemów lub jest rzadko lub nigdy nie spożywany. Jest kilka możliwych wyjaśnień:
Twój system odpornościowy może być rzeczywiście wrażliwy na ten pokarm (stąd podwyższony poziom przeciwciał), ale może być w stanie neutralizować reakcję zanim objawy się pojawią. Im więcej alergenów i toksycznych składników, z którymi musi sobie poradzić twoje ciało, tym jest ono mniej zdolne do zapobiegania reakcjom. Dlatego też twój lekarz może mimo wszystko zalecać wyeliminowanie lub cykliczne podawanie danego pokarmu w celu zredukowania całkowitego ciężaru nakładanego na system odpornościowy.
Przeciętne reakcje pokarmowe IgG mogą być opóźnione o godziny czy dni, co oznacza, że trudno będzie znaleźć związek pomiędzy spożytym pokarmem a objawami. Czasami przyjmowanie alergicznego pokarmu może nawet czasowo poprawić Twoje samopoczucie zanim je pogorszy, co sprawia, że identyfikacja źródła objawów jest jeszcze większym wyzwaniem.
Ukryte źródło uczulającego pokarmu może znajdować się w lekach. Na przykład niektóre suplementy wapnia są wytwarzane ze skorupy ostryg (węglan wapniowy) i mogą prowadzić do pozytywnej odpowiedzi w teście na antygeny, nawet jeśli nie jesz ostryg.

Zdarza się, że ocena przeciwciał pokarmowych wykazuje niski poziom przeciwciał dla pokarmów, na które masz znaczące reakcje. Niektóre możliwe wyjaśnienia:
Prawdziwa alergia może nie zostać wykazana w badaniu, jeśli Twój system odpornościowy jest słaby lub obciążony i, co za tym idzie, niezdolny do produkcji przeciwciał.
Jeśli przez jakiś czas nie jadłeś alergicznego pokarmu, alergia może nie być widoczna w badaniu. Dzieje się tak, ponieważ, mimo że Twój system odpornościowy przechowuje „pamięć” o byciu wrażliwym na pokarm, poziom przeciwciał znacząco spada, kiedy przestajesz spożywać ten pokarm.
Możesz być uczulony na inne formy pokarmu niż testowane w laboratorium (n.p. gotowane vs surowe), dodatki (n.p. barwniki spożywcze) lub zanieczyszczenia (n.p. pleśń), które często towarzyszą pokarmom, bardziej niż na sam pokarm.
Związane z pokarmami objawy mogą nie być wywoływane przez przeciwciała IgE lub IgG. Istnieje wiele innych rodzajów reakcji pokarmowych. Ponieważ nie są to reakcje przeciwciał, mogą nie zostać wykazane w badaniu jako pozytywne. Jeżeli jesteś świadomy, że konkretny pokarm powoduje objawy, doradza się go unikać, pomimo negatywnego wyniku w Ocenie przeciwciał.

Eliminacja, rotacja i ponowne wprowadzanie

Istnieję trzy dietetyczne metody często używane przez lekarzy do leczenia i kontrolowania alergii pokarmowych i nietolerancji. Lekarz (dietetyk) pomoże Ci zdecydować, która metoda jest odpowiednia dla ciebie – czy poszczególne pokarmy powinny być wyeliminowane czy rotowane oraz kiedy ponownie wprowadzać uczulające pokarmy. Pamiętaj, że poniższe rady są poradnikiem, nie zasadami. Pozwól zwyciężyć zdrowemu rozsądkowi.

Eliminacja

Eliminacja uczulającego pokarmu jest zwykle pierwszą fazą w zarządzaniu alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Celem eliminacji jest pomoc w zredukowaniu zapalnej odpowiedzi odpornościowej. Ten krok często pomaga w złagodzeniu wywoływanych pokarmem objawów i (jeśli reakcja opiera się na IgG) pozwala na przyszłe wprowadzenie tego pokarmu bez wywoływania reakcji. Podczas fazy eliminacji powinieneś przestać spożywać wszystkie pokarmy, których unikanie zalecił lekarz.

Jest to szczególnie ważne dla pokarmów, które wywołują reakcje IgE (stałe alergeny). Należy pamiętać, że każdy wykryty alergen IgE powinien być całkiem wyeliminowany z diety i nie wprowadzany ponownie.

Z uwagi na inne wskazania, takie jak historia i ostrość twoich objawów, lekarz może zalecić ci unikanie pokarmów związanych z różnymi stężeniami przeciwciał. Ogólnie rzecz biorąc, im wyższe stężenie przeciwciał pokarmowych, tym większe prawdopodobieństwo, że zareagujesz na jego spożycie objawami alergicznymi. Ponieważ każdy z nas jest inny, im bardziej obciążony jest twój system odpornościowy, tym większe szanse na to, że doświadczysz objawów po wystawieniu na poszczególne substancje.

Rotacja

Rotacja pokarmów o reakcji IgG jest innym sposobem zredukowania ilości wystawienia Twojego systemu odpornościowego na alergiczne pokarmy. Choć nie jest tak skrajny jak całkowita eliminacja pokarmu z diety, wciąż pozwala odpocząć Twojemu ciału przez kilka dni pomiędzy wystawieniami na alergeny, w ten sposób redukując całkowitą wrażliwość twojego ciała na ten pokarm. Dieta rotacyjna nie jest stosowana dla tych substancji, które wykazują alergię IgE. Te pokarmy powinny zostać całkowicie i na stałe wyeliminowane z diety.

Ponieważ często powodujemy rozwój alergii poprzez zbyt częste przyjmowanie tego samego pokarmu, dieta rotacyjna pomaga również uniknąć kolejnych alergii i nietolerancji pokarmowych. Jeżeli unikasz wszystkich pokarmów, które zalecono Ci unikać, ale jesz niektóre dozwolone pokarmy codziennie, te dozwolone pokarmy mogą potencjalnie stać się pokarmami wywołującymi objawy. Na przykład, jeśli przetwory mleczne są unikane, ale jako substytut mleka stosowane jest codziennie mleko sojowe i ser sojowy (zamiast co jakiś czas lub na bazie rotacji), może rozwinąć się alergia na soję. Podobnie, jeśli wyeliminowana jest pszenica i w zamian ryż jest spożywany codziennie, może rozwinąć się alergia na ryż.

Rotacja zwykle uwzględnia jedzenie poszczególnych dozwolonych pokarmów tylko raz w ciągu 4 dni zamiast codziennie. Oznacza również zostawianie jednego pełnego dnia pomiędzy spożywaniem powiązanych pokarmów należących do tej samej rodziny.

Dieta rotacyjna od wieczora do obiadu

Zwykle 24-godzinny dzień rotacyjny zaczyna się rankiem i kolejny dzień rotacyjny kolejnego ranka. Inną możliwością jest zaczynanie 24-godzinnego dnia z wieczornym posiłkiem i kończenie go po obiedzie następnego dnia. Takie podejście pozwoli Ci przygotowywać dodatkowe jedzenie z wieczornym posiłkiem i używanie go na śniadania i/lub obiad następnego dnia. Rotacja „od wieczora do obiadu” ułatwia planowanie posiłków i wciąż odnosi się do 24-godzinnej diety rotacyjnej. Jak już wspomniano, zmiany żywieniowe wymagają cierpliwości, pracy i zaangażowania. Z czasem podążanie za dietą rotacyjną będzie zwykłą rutyną w twoim życiu.

Ponowne wprowadzanie

Większość pokarmów o reakcji IgG może ostatecznie być ponownie wprowadzona do twojej diety zgodnie z dietą eliminacyjną i rotacyjną.

Ponieważ reakcje IgG na pokarm mogą być opóźnione o godziny, a nawet dni, nowy pokarm nie powinien być ponownie wprowadzany częściej niż raz na każde dwa dni. Kiedy wprowadzasz ponownie pokarm, obserwuj uważnie, czy nie pojawiają się niekorzystne objawy. W celu pełnego wypróbowania twojego systemu odpornościowego, spróbuj zjeść kilka porcji tego pokarmu w dniu, w którym go testujesz. Jeśli stare objawy powrócą tego samego lub następnego dnia po ponownym wprowadzeniu pokarmu, twoje ciało jest wciąż zbyt wrażliwe na ten pokarm i powinno być wyeliminowane ponownie na okres, jaki zalecił ci lekarz. Zawsze poczekaj na wystąpienie objawów zanim zaczniesz sprawdzać następny pokarm.

Jeśli nie doświadczyłeś żadnej reakcji na pokarm, który ponownie wprowadziłeś, może być teraz dobrze tolerowany. Następnie kontynuuj rotację przez każdy czterodniowy cykl. Jak poprzednio, jeśli pojawią się objawy, przestań spożywać pokarm przez czas zalecony przez lekarza.

NIE próbuj ponownie wprowadzać nawet małych ilości pokarmu, który wywoływał silne reakcje związane z IgE jak dreszcze, ataki astmy lub szok anafilaktyczny. Nawet jeśli z czasem spada poziom przeciwciał IgE w twojej krwi, twój system odpornościowy ma pamięć, a co za tym idzie, ponowne wprowadzenie takich pokarmów może skutkować ponownym wystąpieniem ostrych objawów.

Plan diety rotacyjnej i rodziny pokarmów

Plan rotacyjny jest czterodniowym rotacyjnym planem jedzenia, który pomaga ci upewnić się, że te same pokarmy nie są spożywane zbyt często. Najlepszym sposobem na rotowanie pokarmów jest spożywanie pokarmu tylko raz w czterodniowym cyklu zamiast każdego dnia i zostawianie jednego pełnego dnia pomiędzy pokarmami, które są blisko ze sobą powiązane (czyli należą do tej samej rodziny pokarmów).

Rodzina pokarmów to grupa pokarmów, które są blisko związane. Jeżeli masz alergię na jeden lub więcej członków rodziny pokarmów, jest bardziej prawdopodobne, że staniesz się alergikiem na innego członka tej samej rodziny. Ponieważ pokarmy z tej samej rodziny mają podobne cechy wywołujące alergię, czasami doradza się unikanie wszystkich pokarmów w rodzinie, jeśli występuje w niej wiele reakcji. Dzięki temu można uniknąć rozwinięcia się nowych alergii w tej samej rodzinie pokarmów.

Produkty spożywcze, wyciągi i pochodne

Kiedy eliminujesz pokarm z diety, powinieneś również starać się wyeliminować wszystkie jego pochodne, wyciągi i ukryte źródła tego pokarmu. Każdy produkt, wyciąg i pochodne z pokarmu powinny być uważane za posiadające takie same możliwości wywoływania alergii jak pokarm, od którego pochodzą. Na przykład, niektóre z wielu pokarmów produkowanych z pszenicy w tym zbożowe alkohole, mąki, sosy i pieczywo. Jeśli wystąpiła znacząca reakcja na pszenicę, wówczas wszystkie te produkty powinny być unikane. 

Podobnie oliwa z oliwek powinna być unikana, jeśli pojawiła się reakcja na oliwki i wino z winogron, jeśli znacząca alergia na winogrona jest obecna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta