czwartek, 4 maja 2017

Zdrowe odżywianie jako profilaktyka zdrowia

Znalezione obrazy dla zapytania Zdrowe odżywianie jako profilaktyka zdrowia

W jaki sposób działa na organizm pożywienie jako całość, jako żywa jednostka? 

Czy po posiłku czujemy się dobrze, czy jesteśmy zmęczeni i zdekoncentrowani? Czy nasze trawienie działa sprawnie, czy też męczy nas uczucie przepełnienia lub wzdęcia? Czy jest nam ciepło, czy marzniemy? Czy nasz sposób odżywiania chroni nas przed przeziębieniami i alergiami, czy też nasza odporność jest słaba? I czy jesteśmy zadowoleni ze swojej sylwetki, czy też zatruwają nam samopoczucie fałdy tłuszczu. Wszystkie te problemy powinno rozwiązać zdrowe kompleksowe odżywianie.

„Jedzenie jest lekarstwem, a lek pożywieniem” - chińskie przysłowie

Prawidłowa dieta odgrywa kluczową rolę w zachowaniu zdrowia, dobrego samopoczucia i szczupłej sylwetki. Już przed wiekami związek między tym co jemy i jak się czujemy odkryli chińscy medycy. Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) posługuje się kompleksowym systemem odżywiania w celu zachowania zdrowia i usunięcia zaburzeń organizmu. Większość teorii żywienia i diet oraz dobre rady dietetyki ogólnej opierają się na założeniu, że poszczególne składniki pokarmu mają pozytywny wpływ na określone funkcje organizmu. Prawidłowości tego złożenia nikt nie kwestionuje. Suma poszczególnych wpływów nie mówi jednak nic na temat oddziaływania kompleksowego.

Zasady odżywiania według TCM to nie czasowa dieta, ale styl jedzenia. Ma on zastosowanie w każdej kulturze i każdym klimacie, nie potrzeba egzotycznych przypraw, ani wybitnych zdolności kulinarnych. Co ciekawe, główne założenia tego systemu dietetycznego pokrywają się z powszechnie znanymi zasadami dietetycznymi.

Posiłki zgodne z założeniami dietetyki TCM harmonizują organizm przyczyniając się do poprawy naszego stanu zdrowia, sprawiają, że jedzenie staje się lżej strawne, smaczniejsze i dodaje nam energii. Przyrządzanie posiłków zgodnie z zasadami TCM sprawdza się szczególnie w naszym klimacie.

Piramida zdrowego żywienia


Według TCM istotnym aspektem zdrowego żywienia jest urozmaicone zestawienie produktów. W idealnej sytuacji dieta zdrowego człowieka mniej więcej powinna składać się z ok.:
*30% zbóż pełnoziarnistych w postaci całego ziarna, kasz, płatków, (chleb pełnoziarnisty i makarony pełnoziarniste)
*45% gotowanych warzyw sezonowych (latem czasem dopuszczalne surowe)
*10% owoców rodzimych występujących w danym sezonie (czasem latem mogą być spożywane na surowo, w zimnym okresie najlepsze są kompoty (bez cukru) i duszone owoce
*10% roślin strączkowych (gotowanych z suszonym tymiankiem i majerankiem)
*3% produkty fermentowane: kiszona kapusta, biały i czerwony barszcz, miso (tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu), tempeh (pasta z ugotowanej, rozdrobnionej i sfermentowanej soi) – wspomagają nasze własne bakterie jelitowe w syntetyzowaniu witaminy B12.
*2% innych składników:orzechy i nasiona oleiste (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam, wiesiołek) 
*glony morskie - ich niewielka ilość neutralizuje metale ciężkie wchłaniane przez nas z powodu zanieczyszczenia środowiska
*jaja z hodowli ekologicznych (bardzo dobrze przyswajalne białko)
*masło naturalne
*przyprawy: sól nierafinowana morska lub kopalna ograniczona do minimum, na początku wskazane odstawienie soli w ogóle
*grzyby, świeże i suszone zioła
*herbaty ziołowe
*kawa zbożowa

Mięso (jeśli jest taka potrzeba) raz w tygodniu, mogą to być również wywary mięsne.

DODATKOWE ZASADY ŻYWIENIA

*„Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak”
*Staraj się dążyć do 3 ciepłych posiłków dziennie (szczególnie zimą).
*Pij więcej ziołowych herbat. W okresie wiosennym dopuszczalna jest zielona herbata, kilkakrotnie zalewana gorącą wodą. Pomaga oczyścić organizm z toksyn.
*Jeśli jesteś łakomczuchem, pij na pół godziny przed posiłkiem ciepłą wodę – pomaga w zjedzeniu mniejszego posiłku.
*Pomiędzy posiłkami, gdy odczuwasz głód, gryź pestki dyni, słonecznika czy sezamu oraz suszone owoce i orzechy.
*Ostatni posiłek jedz najpóźniej o osiemnastej.
*Nie jedz węglowodanów na kolację – są ciężkostrawne i dłużej zalegają w żołądku.
*Ogranicz słone produkty, na przykład orzeszki zimne, paluszki, śledzie – zatrzymują nadmiar wody w organizmie.
*Nie przejadaj się, to bardzo ważne, żeby nie jeść do tzw. pełnej sytości.
*Nie pij w trakcie posiłku, rozcieńcza to soki trawienne i również wpływa na pogorszenie trawienia.
*Nie spiesz się podczas jedzenia.
*Porządnie pogryź i przeżuj każdy kęs – bardzo ważne w diecie zawierającej duże ilości węglowodanów złożonych (czyli zbóż pełnoziarnistych). Dodatkowo w ten sposób szybciej odczujesz sytość i dzięki temu mniej zjesz.
*Staraj się korzystać z produktów ekologicznych, szczególnie jeśli chodzi o mięso. Kupuj produkty bez konserwantów i sztucznych barwników.
*Jedz zgodnie z porami roku i szerokością geograficzną. W polskim klimacie podstawą powinny być gotowane posiłki z produktów neutralnych. Zimą lepiej unikać surówek, surowych owoców, kiełków, pomidorów, ogórków i rzodkiewki. W letnie dni nie ma potrzeby jeść długo gotowanych zup i potraw pieczonych w piekarniku.
*Ogranicz biały cukier, możesz używać na przykład nierafinowanego cukru z trzciny, naturalnego miodu, melasy, słodu jęczmiennego.
*Wyklucz sztuczne słodziki.
*Uważaj na soję – może być modyfikowana genetycznie, choć czasem brak tej informacji na opakowaniu.
*Jeśli decydujesz się zjeść rybę, to kupuj tylko ryby oceaniczne, nie hodowlane. Łosoś norweski jest hodowlany!
*Ogranicz spożycie mrożonek, są pozbawione drogocennego CHI czyli energii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta