niedziela, 30 marca 2014

Cukier krzepi...producentów!


Zanim kupisz torebkę cukierków, porcję lodów, spałaszujesz bosko smakujące ciasteczka, lub posłodzisz herbatę przypomnij sobie, że:


Maja Błaszczyn, autorka wielu publikacji na temat zdrowego żywienia, przytacza za Anncy Appleton i podaje 59 przyczyn, dlaczego cukier rujnuje zdrowie , wszystkie potwierdzone danymi z czasopism i książek medycznych:

1. Uszkadza układ odpornościowy.
2. Zaburza równowagę mineralną w w organizmie.
3. Może spowodować wzmożoną aktywność: zdenerwowanie, trudności koncentracji, u dzieci rozkapryszenie.
4. Podnosi stężenie trójglicerydów.
5. Obniża reakcję obronną na infekcję bakteryjną
6. Może spowodować uszkodzenie nerek.
7. Zmniejsza stężenie lipoprotein HDL (tych dobrych)
8. Prowadzi do niedoboru chromu.
9. Ułatwia wystąpienie raka piersi, jajników, jelit, prostaty, odbytu.
10. Zwiększa poziom glukozy i insuliny na czczo.
11. Powoduje niedobory miedzi.
12. Zaburza wchłanianie wapna i magnezu.
13. Osłabia wzrok.
14. Podnosi poziom neurotransmitera – serotoniny.
15. Może spowodować hypoglikemię– obniżenie stężenia glukozy we krwi.
16. Może powodować nadkwasotę
17. Podnosi poziom adrenaliny u dzieci.
18. Pogłębia zaburzenia wchłaniania u osób z problemem jelitowym.
19. Przyspiesza starzenie się organizmu.
20. Ułatwia wpadanie w alkoholizm.
21. Powoduje psucie się zębów.
22. Przyczynia się do otyłości.
23. Zwiększa ryzyko choroby Crohna – zapalenie jelita i owrzodzenie jelita grubego.
24. Pogłębia chorobę wrzodową
25. Zaostrza objawy artretyzmu.
26. Zaostrza objawy astmy.
27. Może spowodować infekcję Candida albicans – drożdżyca
28. Może spowodować powstanie kamieni żółciowych.
29. Może wywołać choroby serca.
30. Może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego.
31. Może zaostrzyć objawy SM (stwardnienie rozsiane).
32. Może spowodować hemoroidy.
33. Może spowodować pojawienie się żylaków.
34. Zwiększa odporność na glukozę i insulinę u kobiet stosujących tabletki antykoncepcyjne.
35. Prowadzi do paradontozy.
36. Przyczynia się do osteoporozy.
37. Powoduje zakwaszenie jelit.
38. Zmniejsza wrażliwość insulinową
39. Prowadzi do zmniejszenia tolerancji glukozy.
40. Może zmniejszyć poziom hormonu wzrostu.
41. Może powiększać cholesterol.
42. Może zwiększać ciśnienie krwi.
43. Powoduje senność i zmniejsza aktywność u dzieci.
44. Może wywoływać migrenę
45. Zaburza absorpcję białka.
46. Powoduje alergie pokarmowe.
47. Wywołuje cukrzycę
48. Może spowodować zatrucie ciążowe.
49. Może wywołać egzemę u dzieci.
50. Może spowodować chorobę wieńcową
51. Może uszkodzić strukturę DNA.
52. Może zmieniać strukturę białka.
53. Może zwiększać starzenie skóry zmieniając strukturę kolagenu.
54. Może spowodować zaćmę
55. Może spowodować rozedmę płuc.
56. Może spowodować arteriosklerozę
57. Może przyspieszać podwyższenie lipoprotein LDL.
58. Może zwiększyć ilość wolnych rodników we krwi.
59. Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.

Bez komentarza ...

Alternatywa? Tak, wyeliminować cukier z diety swojej i swojej rodziny. Ci, którzy by "umarli" bez słodkiego mają jako alternatywę stevia, ksylitol i inulina.

PS. Jeśli "umierasz" bez słodkiego koniecznie zainteresuj się kandydozą (grzybica) i zacznij z tym coś robić zanim spowoduje to ogromne szkody w twoim organizmie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta