piątek, 24 sierpnia 2012

Jem kolorowo.


Z badań opublikowanych przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia)  wynika, że każdy z nas powinien codziennie zjadać minimum 400 g warzyw i owoców – najlepiej w 5 porcjach w ciągu dnia. Jedna porcja to np. średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko czy marchew), a także szklanka sałat, soku lub owoców jagodowych, np. truskawek, jagód, malin. Nie należy zapominać także o gotowanych, suszonych czy mrożonych warzywach i owocach.


Według badań tylko 5 % Polaków spożywa zalecane ilości warzyw i owoców! Tymczasem stanowią one nieocenione źródło składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego rozwoju człowieka. Regularnie powinni spożywać je zarówno dorośli, jak i dzieci. Mimo iż znane są powszechnie wartości zdrowotne warzyw i owoców, rzadko się je jada. Powodem może być brak pomysłu na zdrowe i smaczne posiłki, w których prym wiodłyby właśnie warzywa i owoce.

Brak warzyw i owoców w codziennym menu dziecka przyzwyczai je do pomijania ich w swoim jadłospisie, gdy dorośnie „Tymczasem jedzenie warzyw i owoców w młodym wieku może uchronić dzieci przed wieloma chorobami, zwłaszcza cywilizacyjnymi, jak otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze. Wyniki badań pokazują, że w Europie co piąte dziecko ma problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. 
155 milionów dzieci na świecie w wieku szkolnym cierpi na nadwagę lub otyłość – wśród nich 30-45 milionów to otyłe dzieci i młodzież w wieku 5-17 lat.

Stąd tak ważne jest wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych już u najmłodszych. Badania Millword/Brown , przeprowadzone w Polsce na zlecenie marki Knorr, pokazują, że tylko 12% dzieci je warzywa więcej niż 3 razy dziennie, co piąte dziecko zaś nie lubi warzyw. Owoce cieszą się większym uznaniem najmłodszych – 70% dzieci odpowiada, że bardzo je lubi.

Wyniki tych badań każą się nam zastanowić, dlaczego, mimo iż wiemy, że warzywa i owoce są zdrowe i powinniśmy przygotowywać je sobie i naszym dzieciom, codziennie w praktyce dzieje się inaczej. Czas najwyższy to zmienić .

Naukowcy stwierdzili, że barwa warzyw i owoców wiąże się z określonymi substancjami odżywczymi i stąd ich podział na 5 grup kolorystycznych: zielone, żółto-pomarańczowe, czerwone, niebiesko-purpurowe oraz białe.

Zachęcam, by jeść codziennie warzywa i owoce każdego koloru, ponieważ składniki pokarmowe zawarte w każdej grupie kolorystycznej troszczą się o organizm w różny sposób.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta