piątek, 21 maja 2010

Jogurty z bakteriami Lactobacillus casei.

Spopularyzowane poprzez bardzo intensywną reklamę i akcje promocyjne, czasem z wykorzystaniem kontrowersyjnych metod, napoje mleczne zawierające Lactobacillus casei przynoszą korzyści przede wszystkim ... sprzedawcom i producentom. Małe, zgrabne opakowania przypominające butelką mleka mają jakoby “regulować układ odpornościowy” i “przyczyniać się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego”. Niestety, nie jest to prawda, a w najlepszym wypadku należy to traktować jako nadużycie.

Dokładne badania, przeprowadzone przez Francuską Agencję ds. Bezpieczeństwa Sanitarnego Żywności (AFSSA) stwierdziły jednoznacznie, że są to produkty bardzo perfidne – aby korzystne bakterie Lactobacillus casei znajdowały się w przewodzie pokarmowym należy je spożywać regularnie i stale. Oznacza to konieczność ustawicznego kupowania tych produktów. Gdy zaprzestaniesz spożywać te jogurciki po kilku dniach te bakterie przestana być obecne w twoim przewodzie pokarmowym. Oznacza to, ze nie zasiedlają one jelit, a producent chce sobie zagwarantować przywiązanie klienta – zmuszenie go do systematycznego kupowania

Ponadto sugerowane dawki są o wiele zbyt małe i należałoby je zwiększyć nawet pięciokrotnie, co z kolei byłoby mało inteligentne finansowo.

Producenci oczywiście się tym wszystkim nie przejmują i .. dalej sprzedają, wymyślając nowe hasła reklamowe ...

www.ambasadazdrowia.mycali.biz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta