piątek, 28 maja 2010

Jak odżywiać się w upalne dni?


Zimne lodowate napoje wbrew powszechnej opinii, nie wchłoną się w całości w jelicie, ale raczej zablokują to wchłanianie poprzez działanie zimnych temperatur,w efekcie których nastąpi skurcz naczyń. Spożywanie z nimi posiłków jest wręcz szkodliwe, gdy posiłki te nie będą mogły zostać poprawnie strawione. Zimna, lodowata woda działa na żołądek podobnie jak na jelito – powoduje skurcz kanałów, którymi nie mogą teraz przedostać się soki trawienne. Zatem popijanie po jedzeniu jest niewskazane – powinno się to robić minimum ½ godziny po posiłku lub nawet później. Natomiast popijanie lodowatymi napojami, powoduje poważną niestrawność posiłku, a w efekcie, kiedy taka sytuacja powtarza się zbyt często, może spowodować wrzody żołądka i dwunastnicy, procesy gnilne w jelicie, namnażaniu się pasożytów i poważne owrzodzenia ścian jelita do choroby Leśniowskiego - Crohna i innych włącznie.

Jelito jest podstawą naszego zdrowia lub choroby. Jeśli choruje, z czasem będziemy również chorować na coraz to inne choroby, które będą się nakładały jedna na drugą. Jeśli będą one leczone nieprawidłowo, zbyt dużo antybiotyków, leków sterydowych, zabrniemy w ślepy zaułek. Niestety medycyna klasyczna leczy przede wszystkim w ten sposób, a nieliczni świadomi tego ludzie nie zgadzają się z tego typu postępowaniem klasycznym i poszukują wielu innych metod naturalnych. Podstawą leczenia we wszystkich chorobach, jest przecież odpowiednie żywienie – dieta – najkorzystniejsza to dieta zgodna z grupą krwi połączona z zasadami diety rozdzielnej oraz odpowiednia suplementacja naturalna ( unikaj półsyntetycznych i pasteryzowanych produktów).

Tak odpowiednio dobrana dieta, jest również korzystna podczas upalnych dni, gdyż nadmiernie nie obciąża układu trawienia naszego organizmu, szkodliwymi substancjami. Zatem dzięki temu nie odbiera nam energii poprzez dostawę w pożywieniu szkodliwych dla naszej grupy krwi składników, a raczej będąc lekką i łatwo strawną - otrzymamy więcej energii na upalne dni, a przy okazji organizm będzie lepiej pracował i chłodził się. Jeśli jeszcze wzbogacimy ją 5 razy dziennie w owoce i warzywa, bogate przecież we własną wodę strukturalną - wysokoenergetyczną ( 85-95% owoców to woda), to nasz organizm otrzyma dodatkowe porcje nawodnienia wodą najlepszego rodzaju – strukturalną wodą z owoców – wysokoenergetyczną. Będziemy silniejsi, sprawniejsi i lepiej nawodnieni, gdyż woda ta wielokrotnie zwiększa ogólne przyswajanie płynów w organizmie.

Dla przykładu woda kranowa, przegotowana czy z filtra osmotycznego (niezmineralizowana), zmniejsza poziom wchłanialności płynów, ze względu na brak tzw. strukturyzacji cennej w bioenergię - organizm musi ją przystosować do swoich potrzeb i wydatkować na to własna energię. Dlatego tym bardziej należy uzupełniać codzienne żywienie w żywe produkty (owoce i warzywa na surowo) oraz najlepsze suplementy naturalne np. firmy CaliVita.

Dodatkowo owoce posiadają znaczne ilości antyoksydantów – ochronnych substancji przed udarem, atakiem serca, miażdżycą oraz niezbędnych jako ochrona podczas opalania.

Według doktora Ronalda Priori z The US Departament of Agriculture Research Service w Tufts University, Boston, Massachusetts, "zwiększając spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych o wysokiej wartości ORAC, można znacząco podnieść poziom antyoksydantów w krwioobiegu nawet o 15 - 20%".


owoc (100g) wynik ORAC
mangostan 17 000 - 24 000*
suszone śliwki 5770
noni 3570 - 5040
(pasteryzowane - liofilizowane)
chińska wilcza jagoda 4214
rodzynki 2830
borówki 2400*
czarne jagody 2036
truskawki 1546*
maliny 1220*
śliwki 949
pomarańcze 750
czerwony grejpfrut 483
jabłka 218*
gruszki 134*

* owoce których sok lub przecier zawiera Zenthonic

Badania w the Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Uniwersytecie Tufts w Bostonie sugerują, że spożycie owoców i warzyw z wysoką wartością ORAC może spowolnić proces starzenia zarówno w organizmie, jak i mózgu. Początkowe dowody wskazują, że ta aktywność antyoksydacyjna przekłada się na zwierzęta, chroniąc komórki i ich składniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Dostarczanie dużej ilości żywności o wysokiej aktywności ORAC, takiej jak szpinak, truskawki i borówki, znacznie zwiększa siłę antyoksydacyjną ludzkiej krwi, zapobiega utracie długoterminowej pamięci i zdolności uczenia się u szczurów w średnim wieku, utrzymuje zdolność komórek mózgowych szczurów w średnim wieku do odpowiedzi na chemiczne bodźce oraz chroni naczynia przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Jedząc siedem rodzajów owoców z wysokimi wartościami ORAC, całkowita pojemność ORAC może sięgnąć 6000 jednostek ORAC. Np., sama jedna filiżanka borówek dostarcza 3200 jednostek ORAC. Na podstawie dotychczasowych dowodów, eksperci w USDA i Tufts University sugerują, że należy zwiększyć dzienne spożycie od 3000 do 5000 jednostek ORAC, by mieć znaczący wpływ na pojemność antyoksydacyjną osocza i tkanek.

Warto zatem w pełni korzystać z sezonowych truskawek, borówek, czarnych jagód, malin, śliwek, jabłek i gruszek, aby poprawić znacznie stan swojego zdrowia i systematycznie wzmacniać swoją odporność. Tym samym nasz organizm dobrze przygotujemy do jesiennych chłodów, zimowych przeziębień oraz osłabienia wiosennego z powodu braku cennych składników świeżych owoców i warzyw.

Owoce wraz z warzywami, posiadają sporą ilość bardzo ważnego składnika – błonnika – niezbędnego do ochrony naszego jelita przed infekcjami wakacyjnymi jak również przez cały rok. Zatem szczególnie podczas upalnych dni, powinniśmy w pełni korzystać z tych cennych i świeżych darów lata i dziennie spożywać do 2 kg owoców i warzyw. W taki sposób nasz organizm będzie w pełni zabezpieczony przed chorobami i upałem.

Czy tak właśnie odżywiasz się?

Jeśli nie jesteś w stanie spożyć takiej ilości naturalnego pożywienia, z pomocą przyjedzie Ci sok Zenthonic zawierający wiele owoców w postaci skoncentrowanej - wystarczy wypić kilka łyżek dziennie aby dostarczyć brakujących składników do codziennej diety.

Zapraszamy do sklepu internetowego:

ambasadazdrowia.mycali.biz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta