Oznacza to, iż enzymy najłatwiej uzyskasz z niegotowanych lub niskoprzetworzonych owoców, warzyw, ryb, mięsa i jaj. Natomiast enzymy inaktywowane i niszczone są przez stosowanie wysokich temperatur i rozgotowywanie pokarmów. Najpopularniejsze na Zachodzie metody przyrządzania potraw to pieczenie, silne smażenie, grillowanie oraz podgrzewanie w mikrofalówce. Procesy te, to najwięksi zabójcy enzymów.
Definicję dla ''żywego pożywienia'' pół wieku temu podał dr McCullum z John Hopkins University:
''Do jedzenia nadaje się wszystko, co podlega zepsuciu i gniciu, ale jeszcze zanim to nastąpi''.
Przykładowo, oczyszczona biała mąka nie zepsuje się w przeciwieństwie do świeżo zmielonego pełnego ziarna. Szczury karmione białą mąka a nie ziarnem, szybko umierają z wycieńczenia. U osób stosujących tego typu skrobie, a szczególnie łączona z tłuszczami i cukrem - drożdżówki,
zapycha się i z czasem twardnieje wątroba. Pomyśl o tym, jak często spożywasz takie "smakołyki" i jak wtedy się czujesz?
A z jakiej mąki najczęściej zjadasz różne potrawy np. chleb, ciasta, kluseczki?
Jeśli porównasz dwie grupy szczurów, z których jedna odżywia się wyłącznie surowymi pokarmami, druga zaś gotowanym pożywieniem, przekonasz się, że szczury z pierwszej grupy żyją średnio trzy lata, zaś szczury z drugiej grupy ledwo dożywają do dwóch lat. Eksperymenty dr Pottengera na kotach karmionych surowym i pasteryzowanym mlekiem dały podobne rezultaty, przy czym koty karmione pasteryzowanym mlekiem często chorowały na choroby przypisane ludziom, a w trzecim pokoleniu miały nawet problemy z rozmnażaniem się.
W Japonii przeprowadzono serie eksperymentów, w których testowano myszy. Badacze Okada i Sano z Wydziału Biochemii Rządowego Instytutu Chorób Zakaźnych karmili myszy mlekiem surowym oraz podgrzewanym przez 30 minut w temperaturze 60, 80, 100, 120 i 140 stopni C. Każda grupa, u której
liczono wartość przyrostu wagi, liczyła po 10 myszy. Badania wykazały, że myszy karmione mlekiem ogrzewanym do 60 stopniC, ważyły 20% mniej niż karmione mlekiem surowym, zawierającym naturalne enzymy i struktury białek. Reszta myszy nie dotrwała do końca eksperymentu. W grupie myszy karmionych mlekiem ogrzewanym do 80 stopni C trzy myszy zdechły ciągu 3 tygodni, myszy z kolejnej grupy zjadające mleko podgrzewane do 100 stopni C, pozdychały w ciągu 2 tygodni, myszy zjadające mleko podgrzewane do 120stopniC przetrwały zaledwie 1 tydzień, a ostatnia grupa (140 stopni C) zdechła po 3-5 dniach.
Czy ktoś z Twojej rodziny pije takie pasteryzowane mleko lub UHT - podgrzewane aż do 1000 stopni C?
Co oznacza w przypadku ludzi, unikanie nadmiaru ''martwych'' posiłków w tym pasteryzowanych produktów, sztucznych witamin, syntetycznych leków, a zarazem wzbogacanie pożywienia w ''żywe'' potrawy pełne enzymów?
W przypadku ludzi oznacza to dodatkowe 20-30 lat życia w pełni zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej oraz znaczne spowolnienie procesów starzenia się organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz