Eskimosi to jedyny lud, który nie znał funkcji plemiennego znachora, bowiem praktycznie nikt tam nie chorował. Dopóki nie zaczęli zjadać produktów podsuwanych im przez Amerykanów, ich tradycyjna dieta składała się niemal wyłącznie z surowego mięsa, surowego tłuszczu i surowych ryb,
nigdy nie skarżyli się na artretyzm, astmę, choroby serca ani inne chroniczne przypadłości.
Współczesna ''cywilizowana'' dieta składa się w większości z gotowanych, przetworzonych i sztucznie oczyszczonych produktów, nie pozostało w niej już miejsca na naturalne enzymy.
nigdy nie skarżyli się na artretyzm, astmę, choroby serca ani inne chroniczne przypadłości.
Współczesna ''cywilizowana'' dieta składa się w większości z gotowanych, przetworzonych i sztucznie oczyszczonych produktów, nie pozostało w niej już miejsca na naturalne enzymy.
Tym samym ciało człowieka zmuszone zostało do trawienia ogromnych ilości ,,martwego''
pokarmu, który współczesny człowiek zjada każdego dnia. Aby obróbka pozbawionej enzymów masy pokarmowej w żołądku stała się możliwa, innym częściom ciała na przykład mózgowi, mięśniom, stawom czy nerwom - nieustannie odbierane są enzymy, niezbędne do ich normalnego
funkcjonowania. W tym należy upatrywać źródeł wielu dolegliwości od lekkiej niestrawności, zaparć, po poważny artretyzm, choroby sercowo-naczyniowe, brak odporności immunologicznej,
adaptacji na stres i depresję. Tworzy się coraz więcej nerwic, chorób upośledzenia umysłowego oraz nowotworów.
Większość enzymów pochodzi z trzustki - narządu, który musi nadmiernie pracować z braku naturalnych enzymów w pożywieniu. Ciekawostką jest fakt, iż obecnie gatunek ludzki ma największą w stosunku do masy ciała trzustkę w przyrodzie. Dr Howell twierdzi, iż: ,,W stosunku do masy ciała, ludzka trzustka jest ponad dwa razy cięższa od trzustki krowy''.Pewien ważny enzym dla Twojego zdrowia to prokseronaza.
pokarmu, który współczesny człowiek zjada każdego dnia. Aby obróbka pozbawionej enzymów masy pokarmowej w żołądku stała się możliwa, innym częściom ciała na przykład mózgowi, mięśniom, stawom czy nerwom - nieustannie odbierane są enzymy, niezbędne do ich normalnego
funkcjonowania. W tym należy upatrywać źródeł wielu dolegliwości od lekkiej niestrawności, zaparć, po poważny artretyzm, choroby sercowo-naczyniowe, brak odporności immunologicznej,
adaptacji na stres i depresję. Tworzy się coraz więcej nerwic, chorób upośledzenia umysłowego oraz nowotworów.
Większość enzymów pochodzi z trzustki - narządu, który musi nadmiernie pracować z braku naturalnych enzymów w pożywieniu. Ciekawostką jest fakt, iż obecnie gatunek ludzki ma największą w stosunku do masy ciała trzustkę w przyrodzie. Dr Howell twierdzi, iż: ,,W stosunku do masy ciała, ludzka trzustka jest ponad dwa razy cięższa od trzustki krowy''.Pewien ważny enzym dla Twojego zdrowia to prokseronaza.
Czy wiesz, że...każdy owoc w swoim składzie zawiera blisko 90% wody, a tylko pozostała
część stanowi miąższ? Stąd w soku , jako jeden z ważnych składników będzie woda. Ważne
czy woda ta będzie strukturyzowana czyli z surowego owocu , dodatkowo mrożona, czy też zniszczymy leczniczą - biologiczną moc tej wody poprzez gotowanie jej lub pasteryzację.
czy woda ta będzie strukturyzowana czyli z surowego owocu , dodatkowo mrożona, czy też zniszczymy leczniczą - biologiczną moc tej wody poprzez gotowanie jej lub pasteryzację.
Naturalna forma - wody strukturyzowana w roślinie nadaje roduktom tym (surowym) jeszcze większą moc działania jako bioterapeutyk, dostarcza niezbędnej energii - szczególnie roślinnych biofotonów (pochodzących z promieni słonecznych ).Ten cenny składniki obecny w każdym owocu w znacznej ilości, dodatkowo wzmacnia działanie pozostałych składników leczniczych i enzymów, silniej wspomagając leczenie chorób.
Kiedy w procesie liofilizacji podczas mrożenia wysuszymy miąższ owocu- odparujemy wodę - zostanie zaledwie garstka proszku z miąższu owocu, gdyż to zaledwie 5-15% ( czasem do 20%) całego owocu stanowią pozostałe jego składniki eliminując z miąższu wodę.W zależności od zastosowanej technologii suszenia na gorąco, pasteryzacji lub liofilizacji, otrzymamy produkt o małej wartości leczniczo-odżywczej lub pełnowartościowy jak w przypadku liofilizacji.
Wiesz już, iż dzięki liofilizacji owoc zachowuje wszystkie cenne składniki leczniczo-odżywcze, witaminy, proteiny roślinne oraz najważniejsze - enzymy.
Kiedy w procesie liofilizacji podczas mrożenia wysuszymy miąższ owocu- odparujemy wodę - zostanie zaledwie garstka proszku z miąższu owocu, gdyż to zaledwie 5-15% ( czasem do 20%) całego owocu stanowią pozostałe jego składniki eliminując z miąższu wodę.W zależności od zastosowanej technologii suszenia na gorąco, pasteryzacji lub liofilizacji, otrzymamy produkt o małej wartości leczniczo-odżywczej lub pełnowartościowy jak w przypadku liofilizacji.
Wiesz już, iż dzięki liofilizacji owoc zachowuje wszystkie cenne składniki leczniczo-odżywcze, witaminy, proteiny roślinne oraz najważniejsze - enzymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz