poniedziałek, 29 lutego 2016

Wpływ miodu na poprawę zdrowia.


Miód jest to produkt, wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego.
 

Wyróżnia się wiele gatunków miodu, zależnie od tego z jakiego kwiatu pochodził nektar. Różnią się one między sobą zarówno barwą jak i składem chemicznym. Głównym składnikiem wszystkich rodzajów są cukry proste fruktoza i glukoza, dzięki której miód krystalizuje. W ich skład wchodzą także małe ilości sacharozy, maltozy oraz melezytozy.

Miód zawiera cenne kwasy organiczne takie jak kwas jabłkowy, glukonowy i cytrynowy. Występują w nim także związki flawonoidowe oraz karoteny, które odpowiadają w głównej mierze za jego barwę. Udział witamin jest niewielki i ogranicza się jedynie do niektórych z grupy B i witaminy C.

Poszczególne gatunki miodu różnią się między sobą udziałem składników, dlatego są polecane w różnych jednostkach chorobowych:
Akacjowy - stosowany w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie żołądka i dwunastnicy,
Gryczany - polecany w chorobach układu krążenia, przy regeneracji organizmu,
Lipowy - stosowany przy przeziębieniach, infekcjach, przy bezsenności spowodowanej stresem,
Rzepakowy- polecany przy chorobach układu krążenia i stanach zapalnych dróg oddechowych,
Spadziowy - zalecany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, kłopotach z krążeniem oraz ogólnym wyczerpaniu organizmu,
Wielokwiatowy- polecany przy alergiach i katarze siennym,
Wrzosowy- zalecany przy dolegliwościach dróg moczowych oraz prostaty.

Należy pamiętać jednak, że poprzez zawartość cukrów prostych miód jest produktem kalorycznym. Osoby przebywające na diecie powinny zatem starać się ograniczać go, podobnie jak cukier. 

Łyżka miodu bowiem to około 46 kcal.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta