środa, 27 października 2010

10 kluczowych składników zdrowszych deserów

Ciasto filo.
Świetne na ciasta i strudle,ponieważ zawiera mniej tłuszczu niż zwykłe ciasto francuskie.

Odtłuszczony ser ricotta.
Pyszny do naleśników i sernika

Olej.
Zamiast smarować blachę do ciasta masłem lub margaryną,użyj oleju.

Owoce.
Niektóre desery zamiast cukrem można dosłodzić świeżymi lub suszonymi owocami.

Odtłuszczony serek homogenizowany.
Świetnie nadaje się zamiast zwykłych serków kremowych lub tłustego twarogu.

Odtłuszczony jogurt grecki.
Można nim zastąpić śmietanę.

Mleko 0,00% lub 0,5% tłuszczu.
Używaj zamiast mleka pełnotłustego.

Oliwa z oliwek.
Używaj do pieczenia zamiast masła.

Dietetyczne herbatniki.
Używaj zamiast zwykłych,słodkich herbatników.

Białka jajek
Doskonale zastępują w cieście całe jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta