niedziela, 5 września 2010

6 zasad odżywiania dzieci szkolnych.

Kiedy byłam małym dzieckiem bardzo dużo jadłam. Babcie zawsze mówiły mi, żebym zjadała wszystko z talerza. To kończyło się często przejedzeniem. Nie chcę popełnić tego samego błędu w odżywianiu swoich pociech. Jak określać wielkość porcji posiłków dzieci, ile one mogą jeść? Problem otyłości czy nadwagi dzieci jest ciągle lekceważony przez rodziców. Czasami po prostu myślimy, że z krągłości można wyrosnąć. W jakimś procencie na pewno tak jest, bo stając się starszymi nabieramy więcej świadomości, mamy coraz więcej zainteresowań, a należą do nich także aspiracje sportowe. Jednak coraz częściej dziecko otyłe ma problem z kilogramami w swoim dorosłym życiu.

Wykonane ostatnio badania z udziałem europejskich maluchów opublikowane w: Kids Nutrition: New Perspectives and Opportunities pokazały, że co 3 dziecko na naszym kontynencie jest otyłe. Problem ten wynika głównie z przekarmiania dzieci i słabej dbałości o to, aby miały one jak najwięcej ruchu. Zmiany cywilizacyjne, brak czasu rodziców zachęca dzieci do spędzania swojego wolnego czasu przed telewizorem, komputerem. Wpływa to na niemal całkowite wyeliminowanie aktywności ruchowej z ich życia. Duża podaż pożywienia w parze z brakiem ruchu daje w efekcie problem otyłości.

W Wielkiej Brytanii problem z kilogramami ma już 27% dzieci. Dbajmy o to, aby w naszym kraju rosła świadomość i otyłych dzieci było jak najmniej.


Jak uchronić swojego malucha przed kłopotami z kilogramami. Na pewno trzeba nauczyć go swego rodzaju zorganizowania. Generalnie dzieci (tak samo jak i dorośli) powinny zjadać około 4-5 posiłków dziennie do każdego z nich powinna pojawić się porcja warzyw lub owoców.

Zasady, którymi warto się kierować, aby maluch dobrze się rozwijał, ale i nie tył zebrałam poniżej:

1. Nie wypuszczaj dziecka do szkoły bez porannego posiłku w domu. Niech zje pełnoziarnistą bułkę z warzywami lub chudą wędliną i napije się ciepłego mleka.

2. Do szkoły zapakuj mu kanapki. Dobrze gdy znajdują się w nich różnokolorowe składniki, np.: twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem czy wędlina z pomidorem lub ogórkiem. Dzieci jedzą oczami. Jak coś ładnie wygląda, to chętniej po to sięgną. Ustal z pociechą kiedy ma sięgnąć po posiłek.

3. Na przekąskę i kolejną przerwę przygotuj mu kilka owoców, mogą to być sezonowe: jabłka, gruszki lub inne które łatwo zabrać do szkoły i bez problemu je spożyć. Możesz też zapakować mu jogurt lub kefir.

4. Po powrocie do domu miej już przygotowany posiłek obiadowy. Niech składa się ona z elementów białkowych (pieczone mięso lub ryba), węglowodanowych (kasza, ziemniaki, surówka, inne warzywa) oraz dodatku zalecanych tłuszczy, np.: oliwy do warzyw. Unikaj dodawania dziecku sosów do potraw.

5. Jeśli obiad nie wypadał zbyt późno przygotuj jeszcze lekką kolację.

6. Staraj się, aby posiłki przypadające w domu zawsze spożywać w gronie rodzinnym, celebrując je.

Wspólne spożywanie posiłków umacnia związki rodzinne, a przy tym możesz kontrolować ile i jak odżywia się Twoje dziecko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta