niedziela, 5 listopada 2017

Żółta herbata

Znalezione obrazy dla zapytania żółta herbata


Niezwykła odmiana herbaty - jej receptura do dziś znana jest nielicznym.

Żółta herbata praktycznie nie występuje w Polsce z uwagi na bardzo ograniczoną podaż i wysoką cenę. Warto ją jednak skosztować, ponieważ oczarowuje subtelnym smakiem i przenosi wyobraźnię do pałacu chińskiego cesarza, gdzie pijało się ją wyłącznie w czasie ważnych uroczystości.

Żółta herbata jest słabo znana w Europie, co jest wynikiem zakazu jej wywozu z Chin, który obowiązywał przez wiele stuleci oraz niewielkiej produkcji. Ograniczenia te przekładają się na wysoką ceną herbaty.
Dawniej dostępna była tylko dworowi cesarskiemu, dziś także pija się ją tylko w czasie uroczystości i świąt. Nazywana jest herbatą cesarską (żółty był kolorem cesarza).
Produkuje się ją do dziś według tajemnej receptury. Wiadomo, że poddaje się ją dodatkowemu procesowi fermentacji, który nagle jest przerywany. Zaraz po zbiorach prawdopodobniej jest też podgrzewana na metalowych patelniach.
Jednym z tradycyjnych sposobów wywoływania jej fermentacji było pakowanie jej w liść bambusu. W wyniku tego procesu miała otrzymywać delikatny zapach bambusu.
Uznawana jest za najsmaczniejszą z herbat ze względu na subtelny smak oraz aromat.
Choć wyglądem liści przypomina wysokogatunkowe herbaty zielone, jej charakterystyczną cechą jest bladoróżowa barwa naparu.

Korzyści płynące z żółtej herbaty

*Usprawnia usuwanie toksycznych substancji z organizmu.
*Działa stymulująco na układ pokarmowy.
*Ze względu na małą zawartość teiny (0,35%) można pić ją przed snem. Działa odprężająco i relaksująco.

Sposób parzenia
Należy zaparzać ok. 1 łyżeczkę na 200 ml wody.
Żółtą herbatę zalewamy wodą o temperaturze 80-90°C i parzymy 3-5 minut.
Większość żółtych herbat powinno się parzyć tylko raz, choć część odmian nadaje się świetnie do kilkukrotnego procesu parzenia.

Odmiany
*Junshan Yinzhen (Żółte Igły) - nazwę zawdzięcza swemu podobieństwu do białej herbaty Yinzhen (Srebrna Igła). Ekskluzywna odmiana, bardzo poszukiwana przez koneserów. Była ulubioną herbatą Mao Tse Tunga. Można ją parzyć trzykrotnie w temperaturze 85°C.
*Huoshan Huangya - jej tradycja sięga czasów dynastii Ming i Qing. Podobno receptura, według której ją wytwarzano, zaginęła i odkryto ją ponownie w latach 70 XX wieku. Można ją zaparzać trzykrotnie.
*Huang Da Cha - herbata produkowana według buddyjskiej receptury. Odznacza się korzennym delikatnym aromatem. Mniej znane odmiany to Da Ye Qing, Huang Tang oraz Meng Ding Huangya.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta