Twój dzisiejszy stan zdrowia jest wynikiem prowadzonego do tej pory stylu życia. Znajduje się tu wiele elementów takich jak stres, ćwiczenia, ilość snu i odpoczynku i oczywiście wszystko to, co jesz i pijesz. Nie możemy kontrolować wszystkiego, ale z pewnością możemy kontrolować zawartość naszych posiłków. Złota zasada brzmi: to co włożysz, otrzymujesz...
Tak więc kiedy przygotowujesz posiłki, czy myślisz o następujących rzeczach?
• Jak długo jedzenie było przechowywane?
• Ile zawiera mikroelementów (witaminy i minerały) oraz makroelementów (węglowodany, białko i tłuszcze).
• Jak jedzenie zmienia się w procesie przygotowywania?
• Czy posiłek będzie syty i smaczny?
• Czy organizm nie ma problemów z trawieniem i asymilacją spożytego posiłku?
Posiłek, aby mógł być nazwany zdrowym, musi otrzymać dużą ilość punktów pod kilkoma różnymi względami:
• najlepsza z możliwych zawartość składników odżywczych (które nie znikają podczas gotowania)
• różnorodność
• świetny smak
• satysfakcjonujący apetyt
• łatwość trawienia.
A oto przykład zdrowego posiłku:
• Duża, kolorowa sałatka z różnych warzyw.
• Sałatka ziemniaczana z ziemniaków, jogurt, oliwa z oliwek oraz świeża pietruszka.
• Grilowana pierś z kurczaka marynowana w sosie pomarańczowo-imbirowym.
Taki posiłek uzyskałby maksymalną ilość punktów w 10 punktowej skali pod względem zawartości składników odżywczych. Dodatkowo jest on smaczny i sycący. Zbyt duża ilość przetworzonego, wygodnego jedzenia może spowolnić pracę Twojego organizmu. Przeciętna osoba potrzebuje 70-100 g protein dziennie, aby dostarczyć organizmowi 9 niezbędnych do życia aminokwasów. Jeżeli nie spożywamy wystarczającej ilości protein, nasze ciało pobiera je z mięśni.
Co zrobić aby Twoje posiłki za każdym razem otrzymywały 10 punktów na 10?
Aby uzdrowić swoją dietę:
*zjadaj dużą porcję kolorowej sałatki z różnych warzyw raz dziennie,
*zjadaj więcej owoców i warzyw sezonowych,
*gotuj warzywa krótko, aby zachować w nich składniki odżywcze (najlepsze jest gotowanie na parze),
*zmniejsz spożycie tłustego, czerwonego mięsa, zastąp je lżejszym mięsem, np. indyczym lub kurzym,
*włącz do swojej diety ryby i inne owoce morza,
*eksperymentuj z białkiem pochodzenia roślinnego takim jak tofu, zupa miso, quorn (potrawy z soi) i wiele innych,
*wybieraj pełnoziarniste, nieprzetworzone węglowodany takie jak brązowy ryż, pieczywo i makaron z pełnej mąki,
*stosuj produkty naturalne i pamiętaj o różnorodności,
*nie pomijaj posiłków
*nie jedz niezdrowych przekąsek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz