niedziela, 22 listopada 2015

Ile punktów ma Twój posiłek?

Znalezione obrazy dla zapytania ile punktów ma twój posiłek

Sekrety zdrowego odżywiania


Twój dzisiejszy stan zdrowia jest wynikiem prowadzonego do tej pory stylu życia. Znajduje się tu wiele elementów takich jak stres, ćwiczenia, ilość snu i odpoczynku i oczywiście wszystko to, co jesz i pijesz. Nie możemy kontrolować wszystkiego, ale z pewnością możemy kontrolować zawartość naszych posiłków. Złota zasada brzmi: to co włożysz, otrzymujesz...

Tak więc kiedy przygotowujesz posiłki, czy myślisz o następujących rzeczach?
• Jak długo jedzenie było przechowywane?
• Ile zawiera mikroelementów (witaminy  i minerały) oraz makroelementów (węglowodany, białko i tłuszcze).
• Jak jedzenie zmienia się w procesie przygotowywania?
• Czy posiłek będzie syty i smaczny?
• Czy organizm nie ma problemów z trawieniem i asymilacją spożytego posiłku?

Posiłek, aby mógł być nazwany zdrowym, musi otrzymać dużą ilość punktów pod kilkoma różnymi względami:
• najlepsza z możliwych zawartość składników odżywczych (które nie znikają podczas gotowania)
• różnorodność
• świetny smak
• satysfakcjonujący apetyt
• łatwość trawienia.

A oto przykład zdrowego posiłku:
• Duża, kolorowa sałatka z różnych warzyw.
• Sałatka ziemniaczana z  ziemniaków, jogurt, oliwa z oliwek oraz świeża pietruszka.
• Grilowana pierś z kurczaka marynowana w sosie pomarańczowo-imbirowym.

Taki posiłek uzyskałby maksymalną ilość punktów w 10 punktowej skali pod względem zawartości składników odżywczych. Dodatkowo jest on smaczny i sycący. Zbyt duża ilość przetworzonego, wygodnego jedzenia może spowolnić pracę Twojego organizmu. Przeciętna osoba potrzebuje 70-100 g protein dziennie, aby dostarczyć organizmowi 9 niezbędnych do życia aminokwasów. Jeżeli nie spożywamy wystarczającej ilości protein, nasze ciało pobiera je z mięśni.

Co zrobić aby Twoje posiłki za każdym razem otrzymywały 10 punktów na 10?
Aby uzdrowić swoją dietę:
*zjadaj dużą porcję kolorowej sałatki z różnych warzyw raz dziennie,
*zjadaj więcej owoców i warzyw sezonowych,
*gotuj warzywa krótko, aby zachować w nich składniki odżywcze (najlepsze jest gotowanie na parze),
*zmniejsz spożycie tłustego, czerwonego mięsa, zastąp je lżejszym mięsem, np. indyczym lub kurzym,
*włącz do swojej diety ryby i inne owoce morza,
*eksperymentuj z białkiem pochodzenia roślinnego takim jak tofu, zupa miso, quorn (potrawy z soi) i wiele innych,
*wybieraj pełnoziarniste, nieprzetworzone węglowodany takie jak brązowy ryż, pieczywo i makaron z pełnej mąki,
*stosuj produkty naturalne i pamiętaj o różnorodności,
*nie pomijaj posiłków
*nie jedz niezdrowych przekąsek 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta