Nazwa makaronu pochodzi od włoskiego słowa struna. Wcale nas to nie dziwi, makaron swoim kształtem faktycznie nam je przypomina. Czemu potrawa ta zawdzięcza swój sukces? Z całą pewnością składa się na niego zarówno smak potrawy jak i łatwość jej przyrządzenia. Spaghetti znane jest nam w dwóch podstawowych rodzajach zależnych od sosu. Jednak sos to nie wszystko, ważne jest odpowiednie przygotowanie samego makaronu, gdyż w większej mierze to od niego zależy efekt końcowy.
Makaron al dente
Do przyrządzenia spaghetti używa się specjalnego makaronu, o tej samej nazwie wytwarzanego ze specjalnej odmiany pszenicy. To jaką długość wybierzemy zależy tylko od nas. Gotuje się go al dente, czyli na pół twardo. Rozgotowany makaron potrafi całkowicie zmienić smak potrawy. Warto zauważyć, że każdy makaron, jaki gotujemy zalewamy zimną wodą. Z makaronem do spaghetti jest całkowicie inaczej. Wystarczy go odcedzić, pomieszać z sosem i gotowe!
Do przyrządzenia spaghetti używa się specjalnego makaronu, o tej samej nazwie wytwarzanego ze specjalnej odmiany pszenicy. To jaką długość wybierzemy zależy tylko od nas. Gotuje się go al dente, czyli na pół twardo. Rozgotowany makaron potrafi całkowicie zmienić smak potrawy. Warto zauważyć, że każdy makaron, jaki gotujemy zalewamy zimną wodą. Z makaronem do spaghetti jest całkowicie inaczej. Wystarczy go odcedzić, pomieszać z sosem i gotowe!
Rodzaje spaghetti
Carbonara i Bolognese to dwa podstawowe rodzaje tej potrawy. Czym się od siebie różnią? Do przygotowania spaghetti Carbonara potrzebny jest podsmażony boczek oraz sos serowy. Taki sos przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. Natomiast spaghetti Bolognese wymaga większej cierpliwości. Im dłużej gotuje się taki sos, tym jest lepszy w smaku. Sos Bolognese jest mocno pomidorowy z dodatkiem czerwonego wina, ziół oraz smażonego mięsa wieprzowego bądź wołowego. Nie są to jedyne rodzaje tej potrawy. Na przestrzeni lat powstało wiele jej rodzajów ze względu na indywidualne gusta smakowe. Można tu wspomnieć o spaghetti tonno i marinara dla wielbicieli ryb oraz owoców morza, spaghetti prosciutto dla tych, którzy wolą szynkę od tradycyjnego mięsa a także aglio de olio i inne.
Carbonara i Bolognese to dwa podstawowe rodzaje tej potrawy. Czym się od siebie różnią? Do przygotowania spaghetti Carbonara potrzebny jest podsmażony boczek oraz sos serowy. Taki sos przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. Natomiast spaghetti Bolognese wymaga większej cierpliwości. Im dłużej gotuje się taki sos, tym jest lepszy w smaku. Sos Bolognese jest mocno pomidorowy z dodatkiem czerwonego wina, ziół oraz smażonego mięsa wieprzowego bądź wołowego. Nie są to jedyne rodzaje tej potrawy. Na przestrzeni lat powstało wiele jej rodzajów ze względu na indywidualne gusta smakowe. Można tu wspomnieć o spaghetti tonno i marinara dla wielbicieli ryb oraz owoców morza, spaghetti prosciutto dla tych, którzy wolą szynkę od tradycyjnego mięsa a także aglio de olio i inne.
I właśnie w tym tkwi cały sekret popularności tej jakże wspaniałej potrawy. Każdy może stworzyć swoją idealną wersję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz