środa, 19 października 2016

Autotoksykacja, co to jest?

Znalezione obrazy dla zapytania Autotoksykacja, co to jest?

Samozatruwanie, czyli wspomniana w tytule "autoksykacja". 

Zadziwia mnie fakt, jak niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, że to właśnie podstawowe błędy
żywieniowe sprawiają, że czujemy się gorzej, zmęczeni, słabi, ociężali, czy w depresji.

Wspominając  samochód, zawsze tak porównuję człowieka i jego odżywianie do codziennej
czynności, jaką jest tankowanie samochodu na stacji benzynowej. Zawsze zależy nam, aby nalać do baku jak najlepsze paliwo. Spróbuj jednak nalać do połowy benzyny, a drugą połowę wypełnij wodą. Czy samochód pojedzie?

W ten właśnie sposób bardzo często "tankujemy" nasz organizm. Kicha, prycha, ledwo jedzie, aż w końcu całkowicie wysiada. Czyż nie tak często wygląda życie naszych znajomych?

W dalszej części głos oddaję Michałowi Tombakowi. Skup się, a zwróci się to w wiedzy, która pozwoli Ci na tankowanie zawsze najlepszego stu oktanowego paliwa.

,,Samozatruwanie organizmu (autotoksykacja) jest najstraszniejszym wrogiem zdrowia, ponieważ wiele chorób bierze swój początek od zatrucia krwi.

Starożytni mędrcy, lekarze egipscy, jogowie i Tybetańczycy już od dawien dawna znali fundamentalną zasadę: jelito grube musi być utrzymywane w absolutnym porządku, jeśli człowiek
chce być zdrów.

Nie jest tajemnicą, że 60% mieszkańców kuli ziemskiej cierpi na chroniczne zaparcia, z tego powodu odczuwają skutki autotoksykacji na własnym zdrowiu, dlatego spróbujmy uściślić, jakie są główne przyczyny tak fatalnego stanu jelita grubego u większości ludzi.

"Wiele chorób przychodzi do człowieka przez jamę ustną" - powiedział Hipokrates. 

Jak zwykle miał rację.

Chodzi o to, że podstawę naszego żywienia stanowią produkty gotowane, rafinowane i skrobiowe (artykuły mączne, obficie doprawiane masłem i cukrem, łączone na przemian z produktami
białkowymi: mięsem, kiełbasą, żółtym serem, nabiałem, jajami). 

Kiedy układ pokarmowy nie jest w stanie strawić tak różnorodnego, mieszanego pokarmu, niestrawione resztki osiadają na ściankach jelita grubego, tworząc "osad". W jelicie grubym jest ciepło i wilgotno. Niestrawione resztki pokarmowe przekształcają się w masę rojącą się od
chorobotwórczych bakterii, które tworzą trujące substancje własnego metabolizmu - toksyny. 
Te substancje są wchłaniane przez ścianki jelita grubego, następnie przedostają się do krwi, rozchodząc się po całym organizmie i stopniowo go zatruwając. 

Tak więc nieodpowiednio łączony pokarm, jak również spożywanie nadmiernych jego ilości prowadzi przede wszystkim do chorób układu pokarmowego i jelitowego.Obłożony język, nieświeży oddech, napadowe bóle głowy, zawroty głowy, apatia, senność, ciążenie w dolnej części brzucha, wzdęcia, burczenie w brzuchu, zmniejszenie apetytu, skrytość, pobudliwość, mroczne myśli - wszystko to skutki autotoksykacji - jednej z głównych przyczyn zaparć.

Jeśli przerwa w wypróżnieniu trwa od 24-32 godzin jest to ewidentny przykład zaparcia, z którym należy bezwzględnie walczyć. Najczęstsze przyczyny zaparcia to:

1. Spożycie wysokokalorycznego pożywienia niedużej objętości. Nawyk zaspokajania głodu kanapką, którą popija się herbatą lub kawą, powoduje powstawanie bardzo małej ilości masy kałowej w jelicie grubym. Nie wywołuje ona parcia na stolec, w wyniku czego w ciągu kilku dni nie
odczuwamy potrzeby wypróżniania.
2. Spożywanie zbyt dużych ilości pokarmu. Już dawno zostało dowiedzione, że człowiek spożywa o 3-5 razy więcej pokarmu niż jest to niezbędne dla jego organizmu. Kiedy człowiek objada się i nie wszystkie produkty są przyswajane, to część pokarmu zaczyna gnić. Jelita wtedy przypominają stałe pole walki pomiędzy zdrowotnymi i chorobotwórczymi bakteriami i nie ma mowy o wydalaniu odchodów dopóki ona się nie skończy.
3. Przyzwyczajenie do spożywania dużej ilości kawy, herbaty, i wyrobów mącznych (chleba, ciasta itp.), przy znikomym spożyciu produktów pochodzenia roślinnego, a właśnie one dzięki zawartości celulozy zmuszają jelito grube do pracy.




czwartek, 6 października 2016

Zdrowe odżywianie i jego sekrety

Znalezione obrazy dla zapytania Zdrowe odżywianie i jego sekrety

W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych może polepszyć Twoje zdrowie?


Jedzenie jest nałogiem


"Myślę, że najlepszym wynalazkiem ubiegłego stulecia jest odnalezienie możliwości odmłodzić samego siebie fizycznie, umysłowo i duchowo .- dr Pol S. Bregg - wybitny amerykański naukowiec, fizjoterapeuta

Przyczyny niemalże wszystkich chorób w starszym wieku są jednakowe (za wyjątkiem wypadkowych). Choroby degeneracyjne, takie jak rak, choroby serca, choroby reumatyczne, krążeniowe, choroba Alzheimera nie tworzą odrębnych schorzeń. Takie choroby stanowią rozmaite przejawy, modyfikowane przez geny, zatrucia organizmu w wyniku nieprawidłowego łączenia pokarmów.

Trwała walka organizmu z ciężkostrawnymi mieszankami żywieniowymi oraz toksycznymi produktami ich rozpadu wcześnie czy później prowadzi do spadku odporności organizmu, do obniżenia energii życiowej i sił tradycyjnych. To powoduje kwaśne odbijania po obfitym posiłku, składającym się z mięsa, chleba, ziemniaków, mleka, warzyw i owoców. Czy są one objawem dobrego trawienia tych mieszanek? Na pewno nie.

Można sobie wyobrazić widok śmierdzących i rozpadających się produktów w żołądku, przechodzących w formie nie strawionej do dwunastnicy. Żołądki ludzi, które łączą różne produkty w jednym pożywieniu, zamieniają się w szamba i śmietniska. Na pewno widziałeś śmietnik z resztkami pokarmu: jaki smród rozchodzi się wokół z powodu rozpadu odpadków. 

Nie potrzebujesz niczego specjalnego, żeby uniknąć takiego brudu w swoim organizmie.

Ilość środków farmakologicznych kupowana w Polsce jest zadziwiająca. Czy wiesz, że zmieniając zasady łączenia produktów zlikwidujesz gazy, odbicia, zgagę bez pomocy chemicznych preparatów z apteki?Czy chociaż raz w swoim życiu przeprowadziłeś oczyszczanie własnego organizmu - tej unikalnej biologicznej maszyny, którą obdarowała cię natura? 

Nie stosując prawidłowego łączenia spożywanych produktów organizm jest już krytycznie zatruty po 40 roku życia.



Współczesne żywienie

Znalezione obrazy dla zapytania 2/ Współczesne żywienie

Eskimos to ''człowiek który je surowiznę'' - brzmi tłumaczenie.


Eskimosi to jedyny lud, który nie znał funkcji plemiennego znachora, bowiem praktycznie nikt tam nie chorował. Dopóki nie zaczęli zjadać produktów podsuwanych im przez Amerykanów, ich tradycyjna dieta składała się niemal wyłącznie z surowego mięsa, surowego tłuszczu i surowych ryb,
nigdy nie skarżyli się na artretyzm, astmę, choroby serca ani inne chroniczne przypadłości.

Współczesna ''cywilizowana'' dieta składa się w większości z gotowanych, przetworzonych i sztucznie oczyszczonych produktów, nie pozostało w niej już miejsca na naturalne enzymy. 
Tym samym ciało człowieka zmuszone zostało do trawienia ogromnych ilości ,,martwego''
pokarmu, który współczesny człowiek zjada każdego dnia. Aby obróbka pozbawionej enzymów masy pokarmowej w żołądku stała się możliwa, innym częściom ciała na przykład mózgowi, mięśniom, stawom czy nerwom - nieustannie odbierane są enzymy, niezbędne do ich normalnego
funkcjonowania. W tym należy upatrywać źródeł wielu dolegliwości od lekkiej niestrawności, zaparć, po poważny artretyzm, choroby sercowo-naczyniowe, brak odporności immunologicznej,
adaptacji na stres i depresję. Tworzy się coraz więcej nerwic, chorób upośledzenia umysłowego oraz nowotworów.

Większość enzymów pochodzi z trzustki - narządu, który musi nadmiernie pracować z braku naturalnych enzymów w pożywieniu. Ciekawostką jest fakt, iż obecnie gatunek ludzki ma największą w stosunku do masy ciała trzustkę w przyrodzie. Dr Howell twierdzi, iż: ,,W stosunku do masy ciała, ludzka trzustka jest ponad dwa razy cięższa od trzustki krowy''.Pewien ważny enzym dla Twojego zdrowia to prokseronaza.
Czy wiesz, że...każdy owoc w swoim składzie zawiera blisko 90% wody, a tylko pozostała
część stanowi miąższ? Stąd w soku , jako jeden z ważnych składników będzie woda. Ważne
czy woda ta będzie strukturyzowana czyli z surowego owocu , dodatkowo mrożona, czy też zniszczymy leczniczą - biologiczną moc tej wody poprzez gotowanie jej lub pasteryzację.
Naturalna forma - wody strukturyzowana w roślinie nadaje roduktom tym (surowym) jeszcze większą moc działania jako bioterapeutyk, dostarcza niezbędnej energii - szczególnie roślinnych biofotonów (pochodzących z promieni słonecznych ).Ten cenny składniki obecny w każdym owocu w znacznej ilości, dodatkowo wzmacnia działanie pozostałych składników leczniczych i enzymów, silniej wspomagając leczenie chorób.

Kiedy w procesie liofilizacji podczas mrożenia wysuszymy miąższ owocu- odparujemy wodę - zostanie zaledwie garstka proszku z miąższu owocu, gdyż to zaledwie 5-15% ( czasem do 20%) całego owocu stanowią pozostałe jego składniki eliminując z miąższu wodę.W zależności od zastosowanej technologii suszenia na gorąco, pasteryzacji lub liofilizacji, otrzymamy produkt o małej wartości leczniczo-odżywczej lub pełnowartościowy jak w przypadku liofilizacji.

Wiesz już, iż dzięki liofilizacji owoc  zachowuje wszystkie cenne składniki leczniczo-odżywcze, witaminy, proteiny roślinne oraz najważniejsze - enzymy.


środa, 5 października 2016

Zasada zdrowej diety ''tao''

Znalezione obrazy dla zapytania Zasada zdrowej diety ''tao''

Jedna z zasad diety ''tao'' (w tłumaczeniu ,,ścieżka przez życie'') głosi, że: ''do konsumpcji należy w miarę możliwości wybierać produkty świeże i ''żywe'', unikając nadpsutych i ''martwych'' oraz, że należy je spożywać na surowo lub lekko ugotowane.''


Oznacza to, iż enzymy najłatwiej uzyskasz z niegotowanych lub niskoprzetworzonych owoców, warzyw, ryb, mięsa i jaj. Natomiast enzymy inaktywowane i niszczone są przez stosowanie wysokich temperatur i rozgotowywanie pokarmów. Najpopularniejsze na Zachodzie metody przyrządzania potraw to pieczenie, silne smażenie, grillowanie oraz podgrzewanie w mikrofalówce. Procesy te, to najwięksi zabójcy enzymów.

Definicję dla ''żywego pożywienia'' pół wieku temu podał dr McCullum z John Hopkins University:

''Do jedzenia nadaje się wszystko, co podlega zepsuciu i gniciu, ale jeszcze zanim to nastąpi''.


Przykładowo, oczyszczona biała mąka nie zepsuje się w przeciwieństwie do świeżo zmielonego pełnego ziarna. Szczury karmione białą mąka a nie ziarnem, szybko umierają z wycieńczenia. U osób stosujących tego typu skrobie, a szczególnie łączona z tłuszczami i cukrem - drożdżówki,
zapycha się i z czasem twardnieje wątroba. Pomyśl o tym, jak często spożywasz takie "smakołyki" i jak wtedy się czujesz?

A z jakiej mąki najczęściej zjadasz różne potrawy np. chleb, ciasta, kluseczki?

Jeśli porównasz dwie grupy szczurów, z których jedna odżywia się wyłącznie surowymi pokarmami, druga zaś gotowanym pożywieniem, przekonasz się, że szczury z pierwszej grupy żyją średnio trzy lata, zaś szczury z drugiej grupy ledwo dożywają do dwóch lat. Eksperymenty dr Pottengera na kotach karmionych surowym i pasteryzowanym mlekiem dały podobne rezultaty, przy czym koty karmione pasteryzowanym mlekiem często chorowały na choroby przypisane ludziom, a w trzecim pokoleniu miały nawet problemy z rozmnażaniem się.

W Japonii przeprowadzono serie eksperymentów, w których testowano myszy. Badacze Okada i Sano z Wydziału Biochemii Rządowego Instytutu Chorób Zakaźnych karmili myszy mlekiem surowym oraz podgrzewanym przez 30 minut w temperaturze 60, 80, 100, 120 i 140 stopni C. Każda grupa, u której
liczono wartość przyrostu wagi, liczyła po 10 myszy. Badania wykazały, że myszy karmione mlekiem ogrzewanym do 60 stopniC, ważyły 20% mniej niż karmione mlekiem surowym, zawierającym naturalne enzymy i struktury białek. Reszta myszy nie dotrwała do końca eksperymentu. W grupie myszy karmionych mlekiem ogrzewanym do 80 stopni C trzy myszy zdechły ciągu 3 tygodni, myszy z kolejnej grupy zjadające mleko podgrzewane do 100 stopni C, pozdychały w ciągu 2 tygodni, myszy zjadające mleko podgrzewane do 120stopniC przetrwały zaledwie 1 tydzień, a ostatnia grupa (140 stopni C) zdechła po 3-5 dniach.

Czy ktoś z Twojej rodziny pije takie pasteryzowane mleko lub UHT - podgrzewane aż do 1000 stopni C?


Co oznacza w przypadku ludzi, unikanie nadmiaru ''martwych'' posiłków w tym pasteryzowanych produktów, sztucznych witamin, syntetycznych leków, a zarazem wzbogacanie pożywienia w ''żywe'' potrawy pełne enzymów?

W przypadku ludzi oznacza to dodatkowe 20-30 lat życia w pełni zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej oraz znaczne spowolnienie procesów starzenia się organizmu.


Oceń stan swojego zdrowia - dieta