czwartek, 20 sierpnia 2015

Spaghetti, potrawa którą wszyscy kochamy.

Znalezione obrazy dla zapytania spaghetti

Spaghetti, nazywane również królem wszystkich makaronów, narodziło się we Włoszech, jednak bardzo szybko podbiło serca dzieci i dorosłych we wszystkich krajach. 

Nazwa makaronu pochodzi od włoskiego słowa struna. Wcale nas to nie dziwi, makaron swoim kształtem faktycznie nam je przypomina. Czemu potrawa ta zawdzięcza swój sukces? Z całą pewnością składa się na niego zarówno smak potrawy jak i łatwość jej przyrządzenia. Spaghetti znane jest nam w dwóch podstawowych rodzajach zależnych od sosu. Jednak sos to nie wszystko, ważne jest odpowiednie przygotowanie samego makaronu, gdyż w większej mierze to od niego zależy efekt końcowy.

Makaron al dente

Do przyrządzenia spaghetti używa się specjalnego makaronu, o tej samej nazwie wytwarzanego ze specjalnej odmiany pszenicy. To jaką długość wybierzemy zależy tylko od nas. Gotuje się go al dente, czyli na pół twardo. Rozgotowany makaron potrafi całkowicie zmienić smak potrawy. Warto zauważyć, że każdy makaron, jaki gotujemy zalewamy zimną wodą. Z makaronem do spaghetti jest całkowicie inaczej. Wystarczy go odcedzić, pomieszać z sosem i gotowe!

Rodzaje spaghetti

Carbonara i Bolognese to dwa podstawowe rodzaje tej potrawy. Czym się od siebie różnią? Do przygotowania spaghetti Carbonara potrzebny jest podsmażony boczek oraz sos serowy. Taki sos przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. Natomiast spaghetti Bolognese wymaga większej cierpliwości. Im dłużej gotuje się taki sos, tym jest lepszy w smaku. Sos Bolognese jest mocno pomidorowy z dodatkiem czerwonego wina, ziół oraz smażonego mięsa wieprzowego bądź wołowego. Nie są to jedyne rodzaje tej potrawy. Na przestrzeni lat powstało wiele jej rodzajów ze względu na indywidualne gusta smakowe. Można tu wspomnieć o spaghetti tonno i marinara dla wielbicieli ryb oraz owoców morza, spaghetti prosciutto dla tych, którzy wolą szynkę od tradycyjnego mięsa a także aglio de olio i inne. 

I właśnie w tym tkwi cały sekret popularności tej jakże wspaniałej potrawy. Każdy może stworzyć swoją idealną wersję.


środa, 19 sierpnia 2015

Jaki ekspres do kawy kupić?

Jaki ekspres Zaczynas
z swój poranek od kawy? czas, by


Znalezione obrazy dla zapytania jaki ekspres do kawy kupić

Zaczynasz swój poranek od kawy? Najwyższy czas, by kupić ekspres. Jaki? To zależy od tego, czy kupujesz ekspres do domu, czy do firmy.


Można spędzić godziny w sklepie z artykułami AGD i wyjść z pustymi rękoma, jeśli nie wie się, czego szuka. Ale nawet jeśli wiemy, że szukamy urządzenia do parzenia kawy – zadanie ułatwimy sobie minimalnie. Bogactwo oferty dostępnych na rynku ekspresów może zaskakiwać. Na półkach sklepowych znajdziemy zarówno aluminiowe imbryki do warzenia kawy na kuchence gazowej, bardziej skomplikowane ekspresy przelewowe, jak i uważane za najlepsze – ekspresy ciśnieniowe.

Ekspres ciśnieniowy

W skrócie: bo jest najłatwiejszy w obsłudze, najmniej absorbujący i serwuje najsmaczniejszą kawę. Jak sama nazwa na to wskazuje, ekspres działa pod wpływem ciśnienia: przepuszcza gorącą wodę przez sprasowane zmielone ziarna i wypuszcza na zewnątrz aromatyczną kawę – wprost do kubka. Wyposażone w spieniarkę do mleka egzemplarze umożliwiają przygotowanie nie tylko espresso, ale także latte, cappuccino czy macchiato. W zależności od typu obsługi ekspresy ciśnieniowe dzielą się na automatyczne, kolbowe oraz ekspresy na kapsułki. Wybór poszczególnego zależy od konkretnego zastosowania.
Ekspres dla domu 
Jeśli wypijasz dziennie jedną-dwie kawy, to warto rozważyć zakup ekspresu na kapsułki. Przede wszystkim ze względu na wygodę. Do ekspresu dedykowane są kapsułki. Wystarczy włożyć ją do urządzenia, by po chwili cieszyć się aromatycznym napojem (w wersji na gorąco lub na zimno). Ekspres na kapsułki daje też duży wybór smaków. Bez zbędnych kombinacji możemy przygotować zarówno małą czarną, delikatną kawę z pyszną mleczną pianką – latte macchiato, tradycyjne cappuccino, a nawet gorącą czekoladę. Mały kompaktowy, co ważne w przypadku artykułu dla gospodarstwa domowego, ekspres jest w stanie zaspokoić gusta całej rodziny. Ekspresy kapsułkowe są wygodnym rozwiązaniem dla domu także ze względu na cenę – najniższą wśród ekspresów ciśnieniowych.
Ekspres dla firmy

Idealny dla domu sprzęt doskonale sprawdzi się również w małej firmie. W większej natomiast – niekoniecznie. Pracownicy dużego przedsiębiorstwa częściej eksploatują ekspres do kawy. Dlatego dla zastosowania biurowego lepszym będzie ekspres kolbowy. Nazwa pochodzi od kolby – dozownika, do którego ręcznie wsypuje się zmieloną kawę. Ekspres pozwala przygotować do dwóch kaw jednocześnie.
Ekspres dla kawiarni

Z kolei, dla zastosowania gastronomicznego idealnym rozwiązaniem będzie ekspres automatyczny. Cały proces parzenia kawy przebiega w tym wypadku bez naszego udziału. Wystarczy wcisnąć guzika, a automatyczny ekspres ciśnieniowy zrobi wszystko za nas.

Oceń stan swojego zdrowia - dieta