wtorek, 4 lutego 2014

Dobre zdrowie niezależnie od pory roku



Pamiętaj, że kluczem do prawidłowego funkcjonowania systemu obrony zdrowia jest odpowiedni zapas składników odżywczych - antyoksydantów, witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy i kolorowych węglowodanów.

Podstawowe zasady
*napełniaj talerz kolorowymi węglowodanami -codziennie zjadaj sałatkę z sezonowych warzyw i owoców (surowe produkty dostarczają więcej składników odżywczych niż gotowane, ale możesz je także zblanszować na parze lub lekko poddusić).

Wybieraj organiczne. To redukuje spożycie pestycydów, fungicydów, herbicydów, środków
wspierających wzrost roślin oraz innych środków chemicznych (toksyny zmuszają organy
wydalania do zwiększonej pracy, powodując utratę cennej energii i składników odżywczych).

Aby zapewnić prawidłowe trawienie jedz owoce na pusty żołądek, a nie z innymi potrawami.

Jedz, kiedy jesteś zrelaksowany, odpowiednio przeżuwaj, nie śpiesz się i delektuj.

Pięć porcji warzyw i owoców dziennie - to minimum. Możesz podwoić porcję dla podwójnej ochrony!

Jeśli możesz - wybieraj!

Kiełki
To „żywe" pokarmy bogate w składniki odżywcze i witalność - to konieczny składnik zimowej ochrony zdrowia. Produkty bogate w witaminę C Jak np. owoce cytrusowe, kiwi, porzeczki, warzywa o ciemnozielonych liściach, truskawki i czerwona papryka. Witamina C wspiera system immunologiczny i może skrócić okres przechodzenia przeziębienia.

Zimowe jagody
Także pomagają chronić organizm przed przeziębieniami i grypą. Wybieraj jagody, jeżyny, owoce czarnego bzu i żurawinę.

Produkty bogate w witaminę A
Witamina A pomaga zwalczać infekcje i przyspiesza proces leczenia. W naturalnej postaci znajdziesz ją w tłustych rybach, podrobach, żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach, żółtku jajka, mleku i przetworach mlecznych, żółtych i pomarańczowych owocach.

Produkty bogate w cynk
Cynk pomaga zwalczać infekcje i przyśpiesza leczenie. W naturalnej postaci znajdziesz go w chudym czerwonym mięsie, skorupiakach, kiełkach pszenicy, drożdżach, produktach pełnoziarnistych, jajkach, ziarnach i orzechach

Produkty bogate w antyoksydanty
Czyli jabłka, jagody, marchew, owoce cytrusowe, czosnek i cebula, zielone, czerwone winogrona, ziarna, produkty sojowe, słodkie ziemniaki, pomidory, zielona herbata, orzechy włoskie, zimowe kabaczki.

Zdrowe tłuszcze
Chronią i izolują komórki. Zwiększ spożycie kwasów tłuszczowych Omega-3, które znajdziesz w tłustych rybach.

Ostre produkty
Raz w tygodniu zafunduj sobie potrawę z curry i czosnkiem, które pomagają zwalczać infekcje lub łagodzącym objawy przeziębienia imbirem.

Woda
Codziennie pij osiem szklanek niezbędnej do transportowania cennych składników odżywczych wody!

Pięć porcji warzyw i owoców dziennie to minimum. Dla podwójnej ochrony - podwójna ilość!



Oceń stan swojego zdrowia - dieta