poniedziałek, 23 lutego 2009

Zastanów się nad tym co jesz!

Wykorzystaj poniższe pytania do stworzenia własnej listy pytań zachęcających do przemyśleń.

Jak często w tygodniu gotujesz świeże jedzenie?

Świeże jedzenie zawiera składniki odżywcze, które wspierają Twoje dobre zdrowie, potrzebujesz ich więc codziennie.
Rozważ uzupełnienie diety wysokiej jakości suplementami CaliVita
http://zdrowe-suplementy.blogspot.com/

Jak często w tygodniu jesz poza domem?
Jedzenie przyrządzane masowo w restauracjach jest częściowo przygotowywane dużo wcześniej i przez cały czas jego wartość odżywcza spada.
Rozważ uzupełnienie diety wysokiej jakości suplementami CaliVita

Czy codziennie kupujesz świeże owoce i warzywa?
Produkty w puszkach i mrożonki są dobre w nagłym przypadku, jednakże bazowanie na nich jako głównym źródle składników odżywczych spowoduje, iż organizm nie otrzyma odpowiedniej ilości składników.
Uzupełnij dietę witaminami i minerałami oraz błonnikiem CaliVita!
http://zdrowe-suplementy.blogspot.com/


Czy jesz 5-7 porcji świeżych warzyw dziennie?
Świeże produkty są doskonałe. Dostarczają antyoksydanty, które są niezbędne do utrzymania dobrego wyglądu!
Uzupełnij dietę wysokiej jakości suplementem witaminowo - mineralnym CaliVita!

Czy jesz 3-4 porcje owoców dziennie?
Spróbuj włączyć świeże owoce do swojej codziennej diety. To idealna przekąska lub śniadanie - pełna energii oraz bogata w składniki stanowiące podstawy dobrego zdrowia.
Jeżeli nie jesteś w stanie zjadać przynajmniej 2 owoców dziennie, pamiętaj o stosowaniu suplementu witaminowo - mineralnego, co pomoże Ci uzupełnić najważniejsze składniki odżywcze!

Czy kupujesz mleko, soki, pakowane mięso?
Być może masz więcej niż chcesz.
Dodatkowe wsparcie antyoksydantów jest niezbędne przy prowadzeniu takiego stylu żucia, aby organizm mógł obronić się przed szkodliwymi elementami!

Czy jesz jedzenie z puszek?
Produkty w puszkach i mrożonki są dobre w nagłym przypadku, jednakże zawarość błonnika w takich przetworach jest zredukowana, podobnie jak zawartość witamin i minerałów. Potrzebujesz tych składników dla utrzymania optymalnego zdrowia.
Jeżeli nie jesz codziennie świeżych produktów, uzupełniaj dietę suplementem witaminowo - mineralnym, jak również błonnikiem!

Jaki procent spożywanych przez ciebie pokarmów nie jest według Twojej oceny przetworzony?
Spróbuj zmienić proporcje, staraj się jeść więcej świeżych posiłków i mniej "pół-pokarmów". W ten sposób uzyskasz więcej składników odżywczych, a Twój system trawienny będzie pracował skuteczniej. Świeże jedzenie dostarcza także o wiele więcej błonnika, który pomaga w eliminowaniu ubocznych produktów przemiany materii sprawiając, że Twój organizm jest lepiej oczyszczony.
Aby móc optymalnie funkcjonować potrzebujemy dziennie 25-35 gramów błonnika, a więc uzupełniaj dietę suplementem błonnikowym CaliVita

Czy często masz ochotę na słodycze?
Chęć na coś słodkiego jest trudna do zignorowania.
Możesz wybrać coś zdrowszego w zamian, jak np owoc!
http://zdrowe-suplementy.blogspot.com/

Czy pijesz napoje gazowane w puszkach?
Zwykle napoje w puszkach zawierają 8 łyżeczek cukru i gazowaną wodę, co jak dowodzą najnowsze badania powoduje wypłukiwanie wapna z kości.
Zastąp napoje w puszkach odswieżającym Napojem Noni, który pomaga łagodzić i oczyścić organizm.

http://zdrowe-suplementy.blogspot.com

Na każde pytanie dotyczące fast-food prawdziwą odpowiedź znajdziesz wracając do prostej, pełnowartościowej diety, świeżego pożywienia i ćwiczeń w połączeniu z wysokiej jakości suplementami CaliVita!
www.1-szy.net/ambasadazdrowia
e-mail:zdrowarodzina@gmail.com

niedziela, 22 lutego 2009

Czy jadasz fast - food?

Życie jest zbyt krótkie. Czas to pieniądz. Wygoda to jest TO!

Fast - food jest dopasowany do naszego nowoczesnego stylu życia, jednak niestety za jego spożywanie możemy zapłacić naszym zdrowiem! Na całe szczęście coraz więcej ludzi słusznie zadaje sobie pytanie, czy to co jemy, jest dla nas bezpieczne. Czas na zmiany!


http://zdrowe-suplementy.blogspot.com/


Porównując świeże z "szybkim" - poznaj negatywne strony!
Żyjemy w społeczeństwie konsumenckim. Czas, który możemy zaoszczędzić unikając codziennych prac domowych może być wykorzystany na wzbogacenie naszego życia, jak np. rozrywka z rodziną, hobby lub dodatkowe dochody!
Gotowanie jest bardzo czasochłonne. To, co kiedyś było codziennością, wymagającą samodzielnie przygotowanych produktów i przekazywanych umiejętności, zostało sprytnie przekształcone przez kampanie reklamowe. Wydaje się, że gotowanie stało się czynnością weekendową, propagowaną przez naszych kucharzy i ukierunkowaną na przyjęcia oraz nowinki w kucharstwie!
Spójrz w koszyki osób stojących w kolejce do kasy w supermarkecie, a zobaczysz kolorową kolekcję gotowych posiłków do piekarnika czy mikrofali, mrożone warzywa lub warzywa w puszkach oraz zapakowane w pudełeczka słodkości z chłodni.

PERSWAZYJNE TECHNIKI REKLAMOWE
Producenci wydają miliony na reklamy telewizyjne i prasowe, aby wpłynąć na nasze myślenie i sprawić, że wierzymy, iż nie możemy żyć bez margaryny, która daje się rozsmarować zaraz po wyjęciu z lodówki, czy frytek przygotowanych w mikrofali! Reklamy nęcą i kuszą nas oszczędnością czasu. Frytki gotowe w 3 minuty zajmują miejsce frytek smażonych w głębokim oleju i frytek z piekarnika, i tak dalej, i tak dalej.
Dla osób bardzo zajętych, fast - food jest błogosławieństwem. Nie wymaga bowiem wielu przygotowań, zwykle jest smaczny i dobrze wygląda na talerzu, a i apetyt jest zaspokojony. Jednakże co z wartościami odżywczymi takiego pożywienia? Jeżeli producenci przetwarzają naturalne, pełne pożywienie i zamieniają je na posiłek opakowany w plastik, to co tak naprawdę otrzymujesz?

POPATRZ NA LISTĘ SKŁADNIKÓW (I CHEMIKALIÓW), KTÓRE ZNAJDUJĄ SIĘ NA ETYKIETACH!
Chemikalia dodawane są w celu poprawy wyglądu, smaku, koloru, aromatu, trwałości, stabilności - wszystko to, czego nie znajdziesz w świeżym jedzeniu! A więc dostajesz więcej niż to, co kupiłeś, jeżeli jesz przetworzone jedzenie...

PODWÓJNE KŁOPOTY - PRZETWARZANIE SPRAWIA, ŻE JEDZENIE POZBAWIONE JEST CENNYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH I BŁONNIKA.
Składniki odżywcze nie są zamknięte w jedzeniu, w miarę upływu czasu następuje ich utrata, a więc długi okres składowania, czy transportu oznacza, że to co mamy w sklepach ma mniej do zaoferowania niż to, co możemy kupić od lokalnego producenta czy otrzymać z własnego ogródka.
Im bliżej do daty końca przydatności do spożycia, tym mniej składników odżywczych jest w danym posiłku. Właściciele sklepów układają najstarsze produkty na przedzie półki lub przygotowują oferty specjalne, by szybko je sprzedać - takie "okazje" są często pozbawione wartości odżywczej!
Jedzenie w puszkach lub butelkach, ze względu na procesy przetwarzania pozbawione jest witaminy C, tiaminy i kwasu foliowego. Ponadto jak wspomniałam wyżej proces utraty składników trwa również podczas składowania, a więc sprawdzaj dokładnie datę ważności.
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, co tak naprawdę kupują. Jeżeli świeże jedzenie jest "niedobre", jest to dość oczywiste - pojawia się pleśń czy brzydki zapach - są to oznaki mówiące, że termin ich przydatności do spożycia minął. Jednakże przetwarzane jedzenie obrabiane jest chemicznie tak, by wyglądało świeżo przez długi czas. Jeżeli zastanowisz się nad tym, co zostało dodane, a co zabrane, stwierdzisz, że często oferuje się nam "pół- pokarmy".

Ci, którzy jedzą przetwarzane jedzenie, ubogie w składniki odżywcze powinni uzupełniać swoją codzienną dietę w łatwo przyswajalne suplementy!

http://zdrowe-suplementy.blogspot.com/
www.1-szy.net/ambasadazdrowia
e-mail:zdrowarodzina@gmail.com

piątek, 20 lutego 2009

Woda i jej picie!


Kawa i herbata działają odwadniająco!

Czysta woda ,niegazowana z niską zawartością sodu jest najlepszym napojem np.Nałęczowianka, Żywiec Zdrój

Wodę pijemy małymi łykami, najwięcej do 16:00 (najszybszy METABOLIZM) - wieczorem tylko niewielka ilość, bo organizm zatrzymuje wodę i rano są pdpuchnięte oczy, spuchnięte nogi i ręce.

Gdybyśmy pili w dużych ilościach na raz to:
-może dojść do gwałtownego wzrostu ciśnienia
-organizm nie wykorzysta tej wody i 3/4 wysikamy
-jak będziemy często sikać to wypłukujemy wartości odzywcze (m.in. POTAS), może dojść do
silnych skurczy serca, a nawet do ataku serca

WODY pijemy 4-krotność własnej wagi tzn, gdy ważymy 60 kg to 6*4=24 czyli, 2,4 litra dziennie.

Jako wodę zaliczamy też niesłodzone herbatki owocowe i ziołowe.

http://zdrowe-suplementy.blogspot.com/

Gdy nie pijemy wody w dostatecznych ilościach, organizm musi ją sobie "zorganizować" - przełącza się na "warunki ekstremalne" swojego funkcjonowania:
-następuje zagęszczenie wszystkich płynów w organizmie - jest bardzo gęsta krew (jak towot); nie dociera do najdrobniejszych naczyń krwionosnych - dochodzi do NIEDOTLENIENIA MÓZGU.
-robią się mroczki przed oczami, jesteśmy senni ("klejące oczy"),białe niteczki w oczach - gdyż przez gałkę oczną MUSI przepłynąć 1,5 szklanki wody dziennie
-bez wody boli kręgosłup i stawy, gdyż tam znajduje się chrząstka, która bez wody się nie regeneruje, bo nie ma z czego
-bolą nogi od kolan w dół, tak jakby ktoś je poubijał (ZMĘCZENIE).Są zimne rece i nogi.
-następuje zagęszczenie żółci i tworzą się kamienie w woreczku i żółć nie metabolizuje odpowiednio tłuszczy, które siłą rzeczy zbierają się w jamie brzusznej, oklejając organy wewnętrzne (CO PROWADZI DO TYCIA!).
-przy bólach głowy wystarczy wypić 2 szklanki wody i odczekać 1/2 godziny - dopiero wtedy, jeśli ból nie ustaje można wziąć tabletkę
-organizm odsącza masy kałowe i rozprowadza "herbatkę z szamba" po całym organizmie - zatrucie całego organizmu
-nie wypłukiwanie toksyn prowadzi u kobiet do cellulitu (toksyny wyrzucane są na zewnątrz organizmu, aby kobieta, która w życiu nosi potomstwo nie zatruwała dziecka - naturalna funkcja
obrony organizmu
-jeśli organizm ma za mało wody to mamy momenty zapominania, mózg działa na zasadzie mikroprądów - nie ma przewodnictwa to prąd nie płynie -BRAK KOMUNIKACJI MIĘDZY-KOMÓRKOWEJ

Osobę niepijącą wody poznajemy po:
-zmarszczkach pod oczami, popękanych naczynkach krwionośnych na twarzy, "pajączkach" na nogach
-naczynkach na twarzy - gęsta krew wchodzi do drobnego naczynka i na wskutek zmiany temperatury lub nadmiernego wysiłku następuje wypiętrzenie naczynka i jego pękniecie
-złogi w nerkach i piasek tworzą się od nowa gdy nie pije się wody - bardzo wolny metabolizm (przetwarzanie) doprowadza do osadzania się wapnia w żyłach;wysychają nabłonki w żyłach i tętnicach - żyły robią się kruche, pojawia się wiele chorób
www.1-szy.net/ambasadazdrowia
e-mail: zdrowarodzina@gmail.com

czwartek, 19 lutego 2009

Woda napój życia!


"Jesteś tym co pijesz"


Stres, zmęczenie, zdenerwowanie - to czynniki, które w ludzkiej egzystencji przeważają nad chwilami kojącego szczęścia. Nic więc dziwnego, że zdesperowani sięgamy po cudspecyfiki i napoje woniejące chemią. Po co skoro wystarczy napić się zdrowej, a na dodatek pysznej wody?

Dobrze zmineralizowana woda potrafi działać niczym panaceum na wiele dokuczliwych przypadłości. najważniejsze jednak nie jest wcale to, co widać, ale zbawienny wpływ, jakie mają zawarte w niej biopierwiastki na nasz mózg, system nerwowy, metabolizm oraz tysiące różnorodnych procesów zachodzących w organizmie każdego człowieka. Wody najbardziej wartościowe dla zdrowia, serwowane pacjentom w uzdrowiskach, czyli lecznicze, nie głaszczą przyjemnie naszych podniebień. Ale też nie o nich będzie głównie mowa.


Woda słabo zmineralizowana zawiera powyżej 1000 mg składników mineralnych na litr. W popularnych plastikowych PET - ach nie pływa zwykle więcej niż 4000 mg. Ilość minerałów znajdujących się w butelkowej wodzie powinna być wpisana pod tabelką z ich wyszczególnieniem jako np. "Suma składników stałych: 1600mg". Jest to podstawowe kryterium określające, z jaką wodą mamy do czynienia.

Dziś w Polsce butelkuje się rocznie ok. 2 miliardów wód podziemnych, występujących w handlu pod ok. 200 nazwami. Są to wody: lecznicze, mineralne, źródlane oraz stołowe. Nie wszystkie one mają wpływ na ludzką psychofizyczną kondycję.

poniedziałek, 16 lutego 2009

Konsumpcja i przyswajanie!


"To nie górę pokonujemy , ale samych siebie".
Edmund Hillary -zdobywca Mount Everest


To, co jesz, zależy od Ciebie - jest Twoim wyborem. To co konsumujesz i to co absorbujesz jest bezpośrednio związane z Twoim zdrowiem , włączając także myśli, uczucia , jakość powietrza, spożycie wody i pokarmów. Musisz umieć dokonywać wyborów w każdej z tych dziedzin , aby zoptymalizować dobre samopoczucie. Następnym razem gdy usłyszysz kogoś mówiącego: "Jesteś tym, co jesz."pamiętaj , że dobra dieta to tylko jedna czwarta sukcesu.


Jesteśmy tym, co pijemy, czym oddychamy i o czym myślimy.

Oceń stan swojego zdrowia - dieta